Jedlo zo sáčku je pohodlné, zdraviu však prospievať nemusí
Polotovary a polievky v sáčku síce uľahčujú v dnešnej uponáhľanej dobe varenie, podľa odborníkov by si však konzumenti mali dávať pozor na zloženie a kvalitu týchto výrobkov.
Odborníci sa zhodujú, že pri dlhodobej konzumácii nemusia sušené a instantné zmesi na varenie prospievať zdraviu. Lekári navyše upozorňujú, že tento spôsob varenia a pečenia je nevhodný pre deti do troch rokov. Ak sa denne varí s pomocou sušených zmesí, často sa vytláčajú z jedálnička prírodné suroviny.
"Používajte radšej čerstvé, sezónne, kvalitné potraviny a robte s nimi čo najmenšie úpravy tak, ako to dnes tvrdí väčšina špičkových šéfkuchárov. To je najlepšie. Ľudia by sa mali sami rozhodnúť, či suché zmesi používať. Ja hovorím, že to je zbytočné," radí Václava Kunová zo Spoločnosti pre výživu.
Občasná konzumácia jedla pripraveného zo suchých zmesí podľa odborníčky ale zdraviu neuškodí, ak sa navyše denne zaraďuje odporúčaných 400 gramov zeleniny a 200 gramov ovocia a jedálniček je celkovo vyvážený.
Ľudia trpiaci nadváhou by si pri varení zo sušených zmesí mali podľa obezitológa Štěpána Svačinu všímať predovšetkým zloženie konkrétneho výrobku, nie všetky podľa neho môžu uškodiť. Záleží na miere konzumácie a spôsobu prípravy konkrétneho pokrmu. Server STOBklub, ktorý informuje o chudnutí a zdravom životnom štýle, odporúča radšej sa vyhnúť napríklad prílohám v prášku a niektorým zmesiam na omáčky a torty.
Z polotovarov na pečenie sa v súčasnosti môžu pripraviť nielen buchty, perník či bábovky, ale aj krémové torty, čokoládové brownies alebo muffiny. Odborníčka na výživu upozorňuje, že obsahujú polyfosforečnany, ktoré v nadbytočnej miere spôsobujú problémy s ukladaním vápnika do kostí.
"Pri niektorých zemiakových kašiach je problém s väčším množstvom kuchynskej soli a vysokým glykemickým indexom," upozorňuje Kunová. "Tým, že je kaša z technologicky vysoko upravených zemiakov, je pre dieťa so sklonom k obezite nebezpečná tak, že môže viesť k následnému neuvedomelému prejedaniu," doplnila.
Sušené omáčky naopak mávajú veľké množstvo solí a aróm. Predovšetkým deti potom nie sú kvôli tomu schopné rozoznať základné chute potravín. Sušené zmesi by nemuseli mamičky pri varení pre deti používať vôbec.
Podľa Pavla Suchánka z Fóra zdravej výživy je potrebné sa informovať o zložení výrobkov, drahšie zvyčajne bývajú kvalitnejšie. "Majú vyšší podiel sušeného korenia, nižší podiel soli, nižší podiel glutamánu a vyšší podiel pôvodných zložiek, napríklad aj sušeného mäsa. Naopak, lacné zmesi sú väčšinou postavené na veľkom množstve soli, glutamátu a látok, ktoré organizmu príliš veľa neprinášajú," uviedol Suchánek.
Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK