Presunúť na hlavný obsah

Neprehliadnite: Krátka príručka správnej výživy

Zdravie a relax

Na sklonku roka býva v našich domácnostiach hojnosť jedla a nápojov a naše dobré stravovacie návyky sú razom zabudnuté

Človek si často dožičí viac, ako je zdravé. Preto nezaškodí pripomenúť si aspoň niekoľko pravidiel správneho stravovania.

Doprajte si raňajky
Správne raňajky pomáhajú pri vyváženej strave. Skombinujte porciu celozrnných potravín, proteínov a tuku. Zbavíte sa tak straty sebakontroly v popoludňajších hodinách a navyše má vaše telo cennú výživu, ktorú už v priebehu dňa zvyčajne nemusíte doháňať. Máte jednoducho základ pre zvyšok dňa.

Pite veľa tekutín
Ak budete piť dostatok tekutín, podarí sa vám spáliť viac kalórií. Navyše voda je výborným konkurentom najväčšieho hladu a pomáha kontrolovať sa. Dôležité je však vypiť v priebehu celého dňa 2 - 3 litre nesladených tekutín. Alkohol do toho, samozrejme, nerátame.

Počúvajte svoje telo
Načúvajte svojmu telu. Povie vám, čo by chcelo: kedy jesť, čo jesť a kedy má dosť. Jedzte, keď máte skutočný hlad. V priebehu jedenia sa zamyslite, či ešte máte hlad, alebo konzumujete potravu už len nudy, zaháňate stres, alebo máte zlú náladu. Verte prirodzeným signálom a podarí sa vám zastaviť prejedanie.

Jedzte päťkrát denne
Dôležité je konzumovať potravu pravidelne a zabezpečiť prísun výživy do organizmu. Najideálnejšie je jesť po troche v trojhodinových intervaloch. Ak jete menej často a nekvalitné potraviny (sladkosti, sladené nápoje...), telo začne hromadiť tuky a spomalí metabolizmus. Nejedzte neskoro večer.

Jedzte farebnú zeleninu
Bohatá a výrazná farba ovocia a zeleniny svedčí o vysokom množstve výživných látok. Zelenina a ovocie majú vynikajúce antioxidačné vlastnosti. Prednosť dajte tmavozelenej, červenej, fialovej a žiarivo žltej alebo oranžovej zelenine a ovociu, ktoré mávajú zvyčajne vyššie zastúpenie vitamínov a minerálov.

Konzumujte nenasýtené tuky
Nenasýtené tuky majú dôležitú funkciu v stravovaní. Pomáhajú zachovať nízku hladinu "zlého" cholesterolu a zvyšujú hladinu užitočného cholesterolu. Medzi potraviny s týmito tukmi patria: olivy, sezamový olej, vlašské orechy alebo rybie mäso. Vyprážaným jedlám a margarínu sa radšej vyhýbajte.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK