Recept: Grilovaný losos s polevou
Alkohol pri varení dodáva jedlu jemnú chuť. Skúste to s whisky.
Príprava: 10 minút
Náročnosť: 1
Pre 4 osoby potrebujeme:
2 strúčiky mletého cesnaku
2 PL oleja
1 ČL strúhaného čerstvého zázvoru
1/2 hrnčeka pomarančového džúsu
1/4 hrnčeka čínskej omáčky Hoisin
1/4 hrnčeka Jack Daniels Tennessee Whisky
2 PL sójovej omáčky
1 stredne veľký pomaranč, rozpolený a nakrájaný na tenké plátky
4 až 6 steakov alebo filiet lososa (každý asi 200 g)
Postup:
1 Cesnak opražíme na oleji v malej hlbokej panvici, kým nezmäkne (asi 2 minúty). Vmiešame všetky ostatné prísady, okrem lososa a privedieme do varu. Omáčku pomaly varíme asi 15 minút, alebo dokiaľ mierne nezhustne.
2 Položíme porcie lososa na štvorce alobalu a grilujeme pri strednej teplote asi 10 minút. Lososa potrieme polevou a grilujeme ešte 2 až 3 minúty, alebo kým nie je ryba prepečená.
Náš tip:
Porcie ryby podávame preliate lyžicou teplej omáčky.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Zdeno Gáfrik pre magazín Pravdy
Recept a foto: z knihy Varenie s Jackom od Lynne Tolleyovej