Zemiak dodá energiu. Dobrý je aj pri diéte
Zemiaky a chlieb sa považujú za najdôležitejší výdatný zdroj energie.
Čo obsahujú?
Na čo dať pozor
Zemiaky obsahujú asi toľko vitamínu C ako jablko, musíme však vedieť v kuchyni postupovať, tak, aby sme ich o tento vzácny vitamín nepripravili (a hlavne seba). Nič nepokazíme, ak budeme zemiaky šúpať plastovou alebo nerezovou škrabkou a nebudeme ich klásť do hliníkových alebo smaltovaných nádob. Aj postup pri varení je podstatný. Správny je variť ich prudko a krátko. A v šupke. V takom prídade v nich ostane až 90 percent pôvodného obsahu vitamínu C.
Nepriberá sa z nich
To, že sa zo zemiakov priberá, je mýtus. Ktovie, kde vznikol, veď zemiak obsahuje toľko kilojoulov ako menšie jablko, pomaranč alebo polovica grapefruitu. Prieberá sa z nich jedine vtedy, ak k nim primiešame niečo, z čoho sa priberá, napríklad múku, tučné mäso alebo opraženú cibuľu, alebo ak ich upravíme nezdravo. Najdiétnejšie sú varené zemiaky, najškodlivejšie vyprážané – hranolčeky. Tie posledné aj najdlhšie trávime.
Text: dz pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK