Whisky v pohári: Čokoládová torta s vanilkovým whisky krémom
Nielen jedlo, ale aj dezert s alkoholom chutí lahodne.
Pre 4 osoby potrebujeme:
Na základ:
25 dag čokolády (70 %)
12,5 g masla
1/2 hrnčeka cukru (10 gramov)
1/2 hrnčeka trstinového cukru (10 gramov)
1/2 šálky whisky Jack Daniels (120 ml)
1 PL vanilkového cukru
4 vajcia
1/2 ČL prášku do pečiva
1/4 ČL jedlej sódy
soľ
Na krém:
15 g masla
10 dg mascarpone
1 PL trstinového cukru
1 PL vanilkového cukru
2 PL Jack Daniels
Postup:
1 Polámanú čokoládu, maslo a rozpustené cukry zmiešame spolu s whisky, vajcami, práškom do pečiva a sódou bikarbónou. Dôkladne premiešame metličkou a plníme do maslom vymastených sufflé foriem (alebo sklenených stredne veľkých pohárov).
2 Rúru predhrejeme na 180° C (v elektrickej rúre pečenie hore a dole), pečieme 30 minút vo formách, ak pečieme v sklenených pohároch, tak 35 - 40 minút.
3 Vanilkový whisky krém: servírujeme na tortičky, až keď ochladnú. Postup: maslo, mascarpone, vanilkový a trstinový cukor vyšľaháme na jemnú penu, prilejeme whisky, opäť prešľaháme.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Zdeno Gáfrik pre magazín Pravdy
Recept a foto: z knihy Varenie s Jackom od Lynne Tolleyovej