Presunúť na hlavný obsah

Ohrozujú jablká zuby? Vedci tvrdia áno

Zdravie a relax

Prekvapivý záver vedeckého výskumu citoval pred pár dňami britský Daily Mail. Podľa neho sú jablká škodlivejšie pre zuby než napríklad bublinkové nápoje.

Doposiaľ prevládala teória, že bublinkové nápoje neprospievajú zubnej sklovine a poškodzujú dentín - vrstvičku, ktorá sa nachádza tesne pod zubnou sklovinou. Vedecké výsledky však hovoria čosi iné. Na štúdii 1000 žien a mužov vedci zistili, že ľudia pravidelne konzumujúci jablká majú 3,7-krát častejšie poškodenú vrstvu dentínu v zuboch ako tí, ktorí ich nejedia.

Dôvodom može byť, že jablká sú kyslé a zároveň každé z nich obsahuje cukor. Hoci v bublinkových nápojoch je cukru podstatne viac a dokonca aj ich charakterizuje kyslosť, zubom škodia menej vzhľadom na rýchlosť ich konzumácie. Kým jablko jeme aj päť-sedem minút, nápoj vypijeme často za pár sekúnd. Do styku so zubnou sklovinou teda prichádza podstatne menej a v kratšom čase. Kúsky jabĺk nám navyše často zostávajú v medzizubných priestoroch a ich negatívne pôsobenie na zubnú sklovinu sa tak ešte prehlbuje.

Ak vám však môžeme radiť, keď máte rada jablká, pokojne si na nich pochutnajte. Určite sú zdravšou alternatívou pre telo vo všeobecnosti než sladené bublinkové moky. A zuby si umývajte. Pozor, nie však okamžite po konzumácii jabĺčka - vyčkajte aspoň pätnásť minút a predtým si vypláchnite ústa čistou vodou.

Text: gj, pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK