Presunúť na hlavný obsah

Červené víno znižuje riziko rakoviny prsníka

Zdravie a relax

Konzumácia menšieho množstva červeného vína môže znížiť riziko rakoviny prsníka.

Tento objav čiastočne odporuje poznatku, že konzumácia akéhokoľvek alkoholu zvyšuje riziko rakoviny prsníka.  Odborníci na čele s Chrisandrou Shufelt najprv rozdelili 36 sledovaných žien do dvoch skupín, z ktorých jedna mala piť červené víno a druhá biele.

Ženy vypili každý deň počas jedného mesiaca približne dva decilitre stanoveného vína, pričom počas sledovaného obdobia im vedci dvakrát odobrali vzorky krvi na zistenie hladiny hormónov. Po prvom mesiaci potom ženy prešli na druhý typ vína a znova im dvakrát vzali krv.

Experti zistili, že chemikálie v semenách a šupkách červeného hrozna u žien vo fertilnom veku mierne znižujú hladinu estrogénu a naopak zvyšujú hladinu testosterónu, čím znižujú riziko rakoviny prsníka.
 
Shufelt spolu s kolegami však zdôrazňujú, že tento pozitívny efekt má aj samotné červené hrozno a nie iba červené víno. Preto neodporúčajú, aby ženy miesto konzumácie červeného hrozna začali piť víno, ale aby v prípade rozhodovania sa o alkoholických nápojoch zvolili radšej červené víno.

"V semenách a šupkách červeného hrozna sa nachádzajú určité látky, ktoré biele hrozno neobsahuje. A práve tieto chemikálie znižujú riziko rakoviny prsníka. To však automaticky neznamená, že konzumácia bieleho vína zvyšuje riziko vzniku rakoviny," uviedol Glenn D. Braunstein, ktorý je spoluautorom štúdie.

Objav amerických vedcov zo Cedars-Sinai Medical Center v Los Angeles publikoval aj odborný časopis Journal of Women's Health.

Text: SITA
Foto: SHUTTERSTOCK