Presunúť na hlavný obsah

Artičoky – lahodné bodliaky

Recepty

Pri prvom pohľade na artičoku by neznalý neveril, že nejaká časť tejto podivnej rastliny je vôbec jedlá.

Pritom v celej južnej Európe ju považujú za vynikajúcu lahôdku. Táto zelenina prenikla aj na stôl starovekých civilizácií, poznali ju už Egypťania. Úprava artičok je veľmi jednoduchá. Stačí ich umyť vo vode s trochou octu a následne povariť asi 45 minút v osolenej vode. Artičoky si môžete dopriať aj surové s olivovým olejom a pokvapkané citrónovou šťavou, veľmi dobre však chutia aj dusené, grilované, smažené, pečené i nakladané a ich kyslastá chuť vhodne dopĺňa chuť bravčového mäsa.

Musí zavŕzgať
Kvalitnú artičoku poznáme tak, že je pevná a pri stlačení "zavŕzga". Čerstvé artičoky neskladujeme príliš dlho, najviac dva až tri dni. Uvarené hneď spotrebujeme. V chladničke však čerstvo odrezané artičoky zabalené do fólie vydržia aj tri týždne.

Pomáha cukrovkárom
V artičoke sa skrýva veľa vitamínu B, C, provitamínu A a minerálov. Je vynikajúca na liečbu porúch trávenia, dokáže ničiť cholesterol v krvi a kontrolovať hladinu cukru po jedle. Preto by sa artičoky mali stať súčasťou jedálneho lístka diabetikov. Navyše je artičoka považovaná za skvelé prírodné afrodiziakum.

Rýchly recept
Artičoky s pečeňovou plnkou

Potrebujeme:
4 malé artičoky
PL octu
soľ
kl citrónovej šťavy
pol kl jablčného želé
100 g pečeňovej omáčky
sardelová pasta
125 ml šľahačky
biele korenie
oliva
šalátové listy
petržlenová vňať

Postup:
1. Stonku artičok a tvrdé listy odstránime. Špičky listov odstrihneme. Artičoky varíme asi 15 minút v okyslenej vode, až kým sa dajú lístky ľahko oddeliť.
2. Artičoky vyberieme, stredné lupienky vykrútime a vytiahneme. Stred vyškrabeme lyžičkou. Do citrónovej šťavy vmiešame teplé jablkové želé a artičoky ním potrieme.
3. Pečeňovú paštétu roztlačíme vidličkou, vmiešame sardelovú pastu, smotanu a korenie a zo všetkého vyšľaháme penu.
4. Krémom naplníme artičoky, ozdobíme ich petržlenovou vňaťou, plátkami olív a listami šalátu.

Tip lenivého labužníka
Desať listov púpavy opláchneme, dáme do nádoby, pridáme očistenú, na plátky nakrájanú artičoku, zalejeme litrom vriacej vody, prikryjeme a necháme 5 minút stáť. Nápoj môžeme osladiť medom.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK