Presunúť na hlavný obsah

Tipy, ako uskladniť cesnak, hríby či orechy

Recepty

Máme pre vás zopár tipov, ako čo najlepšie skladovať potraviny.

Cesnak

Pol kilogramu cesnaku pomeľte na mäsovom mlynčeku, roztopte stužený tuk, pridajte desať dekagramov soli a takouto zmesou naplňte zaváracie menšie poháre. Keď zmes vychladne, odložte ju na tmavé miesto v komore. Cesnak budete mať kedykoľvek k dispozícii.

Hríby
Predtým, ako sa rozhodnete uskladniť hríby, dbajte na to, aby boli poriadne vysušené. Môžete tak spraviť na slnku, v trúbe alebo ich iba porozkladať v suchej miestnosti – na polici alebo na stole. Potom ich nasypte do zaváracích pohárov a zatvorte viečkom. Takto uskladnené hríby vydržia aj niekoľko rokov.

Mäso
V prípade, že sa vám mäso nezmestí do chladničky alebo chladničku nemáte, posypte ho soľou a na hrubo pokrájanou cibuľou. Túto zmes potom vložte do hrnca a prikryte. Hrniec uložte na chladné miesto. Druhým variantom je mäso zabalené v utierke, ktorú predtým namočíte do octovej vody. Uskladniť ho môžete aj do porcelánovej misy, ale opäť – nezabudnite na najchladnejšie miesto v dome.

Orechy
Suché, narozbíjané orechy vložte podobne ako hríby do zaváraninových fliaš a dajte ich na cca 20 minút sterilizovať. Otvoriť si ich môžete kedykoľvek – budú čerstvé a vydržia aj dva roky, a to bez rizika, že ich napadnú škodce. 

Text: dz pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK