Presunúť na hlavný obsah

Vymeňte vzácnu soľ za vzácne bylinky

Recepty

To, že veľa soli škodí, je notoricky známa informácia. Zvyšuje tlak a s ním riziko srdcovej a mozgovej porážky.

Diagnóz, o ktoré si človek, ktorý "veselo" solí koleduje, je však omnoho viac. Migréna, riziko rakoviny žalúdka a pažeráka... Obozretní musia byť nielen muži, ale aj ženy. Dajte si záväzok do nového roka, ešte stále je naň času dosť (veď nový rok len prednedávnom začal) a povedzte si dosť! Budem menej soliť. Môžete ísť na to pomaly, nie zhurta. Začať soliť menej, až potom celkom prestať. Soľ do žalúdka tak či tak dostanete, veď vyskytuje sa takmer všade. Škodí, až keď jej je veľa.

Tu je pár rád, ako to bez soli "prežiť":
Ak varíte ryžu, zemiaky alebo zeleninu, vodu nesoľte. A ak musíte, osoľte ich tesne pred skončením tepelnej úpravy.

Zemiaky budú chutné, aj keď ich namiesto soľou ochutíte bylinkami – sušeným kôprom, petržlenovou vňaťou, rascou, tymiánom alebo dokonca sušenými feferonkami. Fantázii sa medze nekladú!

Soľ nemajte na očiach (solnička so špáratkami dennodenne na stole). Majte ju schovanú a vyberte ju len občas, ak to už bez soli skutočne nejde.

Slané pečivo a rôzne slané tyčinky, ktoré máte tendenciu pochrumkávať pred televízorom, obsahujú strašne veľa soli. Uvedomte si to, keď po nich siahnete a nabudúce si do nákupného vozíka vložte radšej sezemové tyčinky, cesnakovú pletenku, nesolené arašidy...

Veľa soli obsahuje aj nakladaná a konzervovaná zelenina. Preferujte surovú. Je neporovnateľne zdravšie.

Až 70 gramov soli na 1 kilogram obsahujú údeniny a rybacie konzervy. Viac ako je zdravé, je soli aj v bryndzi a v tučných syroch.

Sú druhy zeleniny, ktoré chutia aj bez soli. Patrí sem karfiol, kukurica, kaleráb či paradajky. Neslaná chutí aj ryža alebo pohánka.

Text: -dz- pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK