Zelený čaj bude liečiť vážne choroby
Zelený čaj má veľa pozitívnych vplyvov na zdravie.
Najnovší výskum ukázal, že okrem známych účinkov je účinný aj pri liečbe genetických porúch a niektorých druhov nádorov. Látky zo zeleného čaju by sa mohli stať základom pri vývoji nových liekov na tieto vážne ochorenia.
Výskum dvoch tímov amerických vedcov priniesol nádej v liečbe dvoch druhov nádorov - agresívneho typu mozgových nádorov - glioblastómu a choroby, ktorá spôsobuje rast nezhubných nádorov na orgánoch - tuberkulóznej sklerózy. Dr.Thomas Smith z Donald Danforth Plant Science Center a jeho kolegovia z Children´s Hospital vo Filadelfii objavili, že zmes obsiahnutá v zelenom čaji je sľubným základom pre vývoj liekov určených na liečbu práve týchto ochorení. Ako vedec uviedol pre magazín Journal of Biological Chemistry, látky zo zeleného čaju sú síce pre zdravie bezpečné, ale pre niektoré ich vlastnosti je ťažké z nich vyvinúť lieky. Ukazuje sa však, že spolupráca vedeckých tímov ukáže, akým spôsobom môžu byť lieky vyvinuté.
Liečba genetickej choroby
Okrem nádeje pri liečbe nádorov výskum ukázal, že látkami zo zeleného čaju by bolo možné liečiť aj vážne genetické ochorenie. Pacienti so smrteľným vrodeným ochorením hyperinzulinizmus (HHS) reagujú na príjem bielkovín vylučovaním inzulínu. Následkom toho u nich dochádza k ťažkej hypoglykémii, čo môže spôsobiť až smrť. Glutamát dehydrogenáza (GDH) v ľudskom tele zodpovedá za trávenie aminokyselín a ak systém nefunguje, prichádza k spomínanému ochoreniu. Vedci zistili, že látky zo zeleného čaju sú schopné poradiť si s danou poruchou akýmsi vypnutím GDH. Výskumníci vyjadrili nádej, že na základe nových poznatkov dokážu zo skúmaných látok vyťažiť maximum a vyvinúť účinné lieky.
Zelený čaj a rakovina sú však spájané už dlhšie. Výsledky mnohých výskumov ukázali, že látky v zelenom čaji pôsobia proti vzniku rakoviny. Napríklad štúdia z Číny preukázala, že u ľudí pijúcich pol roka raz týždenne zelený čaj bol preukázateľne nižší výskyt rakoviny konečníka, pankreasu a hrubého čreva ako u tých, ktorí zelený čaj pili menej alebo ho nepili vôbec.
Proti infarktu aj vráskam
To, že zelený čaj pôsobí proti srdcovým chorobám, ukázali viaceré štúdie. Výsledky jednej z Harvardu ukázali, že ľudia, ktorí pili dve šálky čaju denne, mali o 44% nižšiu úmrtnosť po infarkte ako tí, ktorí čaj vôbec nepili. Preventívne proti srdcový chorobám pôsobí najmä katechín, ktorý je špecifický pre zelený čaj. Má vysoké antioxidačné účinky, dokonca až dvadsaťkrát vyššie ako vitamínC. Okrem toho znižuje hladinu "zlého" LDL cholesterolu v krvi a zvyšuje hladinu "dobrého" HDL cholesterolu.
Katechín obsiahnutý v zelenom čaji takisto pôsobí antibakteriálne. Vypitý po jedle dokonca bráni tvorbe baktérií v ústach a následnému zápachu. Zelený čaji pomáha navyše udržať zdravé zuby a ďasná - zabraňuje totiž tvorbe zubného plaku. Antibakteriálne účinky sa hodia aj pri iných ťažkostiach - kloktanie zeleným čajom pri chrípke či nachladnutí zmierňuje chorobu. VitamínC spolu s katechínom a vitamínomE posilňujú imunitu a kombinácia týchto látok chráni pokožku pred tvorbou vrások a pigmentových škvŕn. Aj po preliatí vriacou vodou v čaji vitamínC zostáva. Aminokyselina theanin v zelenom čaji zase stimuluje činnosť mozgových vĺn alfa. Vďaka nim sa človek cíti oddýchnutý, ale zároveň sa môže sústrediť na činnosť, ktorú práve robí.
Text: Zuzana Hlavačková pre magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK