Presunúť na hlavný obsah

Dostupné antioxidanty počas zimy? Verte prírode!

Zdravie a relax

Telo potrebuje antioxidanty a vy mu ich môžete veľmi jednoducho dodať aj v tomto ročnom období.

Antioxidanty v krémoch, v pleťových maskách a vo výživových doplnkoch. Nájdete ich všade. Ak však túžite siahnuť po prírodných antioxidantoch, práve v tomto období by ste nemali vynechať cibuľu či cesnak. Ochránia bunky pred predčasným starnutím, stresom a posilnia imunitný systém. Môžete si uvariť napríklad cibuľový čaj, ktorý okrem antioxidačných účinkov pomôže pri dýchacích problémoch, ktoré ľudí trápia najmä v tomto ročnom období.

Ako na to? Nechajte zovrieť pol litra vody, pridajte menšiu ošúpanú cibuľu, prekrojte ju na polku a nechajte 5 minút variť. Na záver prisypte trocha majoránky, zakryjeme a 15 minút lúhujte. Čaj pite po dúškoch.

Ďalším výrazným a dostupným antioxidantom v tomto ročnom obdoví sú červené jablká, pričom denná odporúčaná dávka je jedno jablko. Okrem zaradenia medzi antioxidanty sa jablká môžu pochváliť aj značným obsahom vitamínu C, ale bohaté sú aj na minerálne látky, ktoré telo potrebuje pre svoje fungovanie ako draslík, kremík, horčík a železo. Veľmi cenným je takisto pektín, ide o látku obsiahnutú v jablkách.

K dostupným antioxidantom patrí aj pór. Chutná zelenina okrem toho slúži ako zdroj  vitamínu E, karoténov, železa a surový obsahuje kyselinu listovú, vitamín C a B1. Okrem toho pôsobí proti nadúvaniu a pocitu plnosti. Okrem konzumovania surového póru si môžete urobiť aj pórový odvar. Ako na to? Jednoducho povarte 8-10 pórov v 2-3 litroch vody približne jednu hodinu.

A v tomto ročnom období netreba zabúdať ani na kapustu. Nielenže patrí k výrazným antioxidantom, ale okrem toho je bohatým zdrojom vitamínu C, provitamínu A (betakarotén) a vitamínov E a K. Surová kapusta je zásobárňou kyseliny listovej, čo je vlastne vitamín B9. Zvýšenú potrebu tohto vitamínu majú najmä tehotné ženy.

Text: -bn- pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock