Ako urobiť strukoviny, aby vás nenadúvali?
Ak chceme uvariť strukoviny tak, aby nenadúvali, zalejeme prebrané strukoviny vodou, necháme ich 3 minúty povariť a na hodinu ich odstavíme.
Vodu zlejeme, strukoviny opäť zalejeme čistou vlažnou vodou a necháme cez noc stáť v chladničke. Pred varením vodu opäť zlejeme, pridáme čistú a uvaríme. Pred koncom varenia pridáme majorán, saturejku a bazalku.
Prídavok batoľatám
Červenú šošovicu môžu konzumovať aj tehotné ženy a dojčiace matky, ktoré majú „nadúvacie“ potraviny zakázané. Zároveň je to prvý zdroj bielkoviny, ktorý môžeme dieťaťu ponúknuť už od 10. mesiaca veku. Spočiatku ju pridávame do zeleninových kaší a polievok, neskôr ju môžeme podávať i samotnú.
Vareškov tip
Kapustová šošovica
Vopred namočenú šošovicu uvaríme, kyslú kapustu podusíme na cibuli, osolíme a pridáme rascu. Po uvarení kapusty do nej pridáme šošovicu, osolíme, okoreníme a môžeme pridať aj nakrájaný párok a rozškvarenú slaninu.
5 vecí, ktoré budeme potrebovať
Strukoviny
Pradávna skupina potravín, ktorou naši predkovia nahrádzali mäso a na ktorú my akosi zabúdame. Dva základné spôsoby prípravy strukovín sú varenie a dusenie.
Lis na cesnak
Aby sme sa nemuseli trápiť so sekaním cesnaku nadrobno alebo jeho rozotieraním so soľou, poslúžime si jednoduchým kuchynským nástrojom. Pasírovanie cesnaku je rýchle a pohodlné.
Krúpy
Celozrnné, zdravé obilniny, ktoré obsahujú mnoho vlákniny. Spestria náš jedálny lístok a obohatia ho o zdravé zložky výživy. V našej kuchyni sú neprávom opomínané.
Kapusta
Naše staré mamy ovládajú mnohoraké spôsoby prípravy tejto klasickej slovenskej suroviny, či už v podobe surovej, alebo kyslej.
Údené mäso
Veľmi vhodná surovina na kombináciu so strukovinami, ale aj krúpami či kapustou. Pridá konečnému pokrmu na chuti a ešte väčšej sýtosti.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK