Ostaňte mladá vďaka vhodným potravinám
Pod mladistvý vzhľad pokožky sa podpisujú aj potraviny z vašej chladničky. Viete, ktoré sú tie naj?
Ak túžite vyzerať (a cítiť sa) mladistvo, je správna starostlivosť o pleť iba jednou časťou celej starostlivosti. Musíte tiež mladistvo jesť! Dobre vyživená pokožka vyzerá mladšie a starne pomalšie, vitamíny, minerály a ďalšie výživné látky umožňujú pokožke lepšie sa brániť agresívnym vplyvom a bojovať proti starnutiu. Preto je dôležitá vyvážená strava s dostatočným obsahom zeleniny a ovocia. Správne stravovanie zlepšuje kvalitu pleti, rozjasňuje ju, spomaľuje vznik vrások, bojuje proti nedokonalostiam...
Vajíčka
Sú významným zdrojom koenzýmu Q10 a čím viac ho máte, tým lepšie sa vám darí udržať pleť pružnú, hydratovanú a mladistvú. Vajíčka tiež obsahujú veľké množstvo lecitínu, jedného zo základných stavebných kameňov bunkových stien, čím vyššia je jeho úroveň, tým odolnejšie budú vaše bunky proti starnutiu.
Olivy a olivový olej
Vďaka kyseline olejovej, ktorá je súčasťou olív a panenského olivového oleja, pleťové bunky nadobúdajú objem a drobné vrásky pomaly miznú. Pleť je navyše hebká. Výskum pri Monash University v Austrálii zistil, že čím viac olivového oleja konzumujeme, tým menej vrások máme.
Losos
Je skvelým zdrojom vitamínu B6 a horčíka, omega 3 mastných kyselín a DMAE (dimetylaminoetanolu). Ten patrí k tzv. "hormónom mladosti" a pomáha zabrániť ochabovaniu pleti tým, že stimuluje nervové funkcie, aktivuje kožné svaly k sťahovaniu a spevňovaniu, bráni rozpadu buniek, stimuluje tvorbu kolagénu a zlepšuje tonus pleti, tá je potom pevnejšia a mladistvejšia.
Plody kustovnice čínskej – goji
Starnutie pleti vychádza z princípu, že čím viac vody kožná bunka zadržuje, tým mladistvejšie pleť vyzerá a tým odolnejšia je proti starnutiu. Aby sa voda udržala vo vnútri bunky, potrebujete nepriepustnú bunkovú membránu – a práve plody kustovnice čínskej sú jediné, ktoré obsahujú všetky esenciálne tuky, aminokyseliny a antioxidanty, ktoré sú na jej výstavbu nevyhnutné.
Mrkva
Nielenže mrkva zabraňuje starnutiu, ona tiež vie už vzniknuté poškodenia napraviť, lebo jej berakarotén sa vie premeniť na retinol, súčasť vitamínu A, ktorá pôsobí proti starnutiu. Betakarotén sa tiež hromadí pod pokožkou, dodáva pokožke farbu a zvyšuje
prirodzený ochranný slnečný faktor.
Červené hrozno
Červené hrozno patrí k potravinám s vysokým počto jednotiek na stupnici ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), ktorá meria schopnosť potravín pohlcovať voľné radikály. Hrozno obsahuje veľké množstvo polyfenolov, draslíka a resveratrolu – silného
antioxidantu, ktorý spomaľuje proces starnutia buniek. Najväčšie množstvo resveratrolu je v jadierkach a stopkách hro zien, vyhnite sa teda bezkôstkovým druhom a doprajte si aj hrozienka, čo je sušené hrozno (i s jadierkami) – na stupnici ORAC majú ešte lepšie miesto.
Zelený čaj
Mladistvá pleť žiari zdravím, lebo sa neustále obnovuje a nové bunky pleti okamžite nahradzujú tie odumreté. S pribúdajúcim vekom sa však tento proces spomaľuje, odumreté bunky uľpievajú na povrchu dlhšie a pleť stráca svoj žiarivý vzhľad. Zelený čaj však predlžuje životnosť
buniek, ktoré sa dostanú na povrch pleti, a tá si tak udrží svoj mladistvý a svieži vzhľad. Zelený čaj tiež preukázal svoju schopnosť ochrániť pleť pred škodlivými účinkami UV žiarenia a kolagénové vlákna pred voľnými radikálmi.
Granátové jablko
Granátové jablko je odpradávna symbolom večnej mladosti a krásy. Obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú efektívne predchádzať príznakom starnutia pokožky a chránia ju pred škodlivými vplyvmi vrátane UV žiarenia.
Text: -bn- v spolupráci s NIVEA pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock