Sladký dezert na víkend: Zatočená torta
Oslaďte si mrazivé voľné dni.
Potrebujeme:
Na cesto:
6 žĺtkov
70 g cukru, môže byť aj trstinový
1 balíček vanilínového cukru
180 g celozrnnej alebo hladkej múky
1 KL kypriaceho prášku do pečiva
6 bielkov
Na potretie:
trochu ríbezľového džemu
Na náplň:
250 ml smotany na šľahanie
1 PL práškového cukru
300 g jablčného pretlaku
2 PL rumu
1 balenie želatínového stužovača
100 ml vlažnej vody
Na ozdobenie:
1 balíček šľahačky v prášku
150 ml studeného mlieka
pol balíčka tmavej polevy
Postup:
1 Na prípravu cesta vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Múku zmiešame s kypriacim práškom a zamiešame do peny. Nakoniec zľahka ručne vmiešame bielky vyšľahané elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni s cukrom dotuha. Jednu tretinu cesta rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie do tvaru kruhu s priemerom 26 cm. Zostávajúce dve tretiny cesta rovnomerne rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a oboje postupne vložíme do predhriatej rúry a pečieme (v elektrickej rúre na 200 °C, v teplovzdušnej na 180 °C a v plynovej rúre na stupni 4). Každý korpus pečieme asi 12 minút.
2 Upečené korpusy vyklopíme na papier na pečenie posypaný cukrom. Papier na spodnej strane zľahka potrieme vodou a opatrne stiahneme. Koliesko aj plát cesta potrieme džemom.
3 Na prípravu náplne vyšľaháme smotanu na šľahanie s práškovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a zľahka vmiešame jablčný pretlak a rum. Želatínový stužovač pripravíme podľa návodu na obale a vmiešame do jablčnej zmesi.
4 Náplň rovnomerne nanesieme na plát cesta. Po stuhnutí náplne nakrájame na prúžky široké 5 cm. Z jedného prúžku zvinieme slimáka a umiestnime ho do stredu upečeného guľatého korpusu. Zostávajúce prúžky postupne ovinieme okolo slimáka, kým sa nedostaneme k okraju. Okolo upevníme okraj tortovej formy a na pol hodiny uložíme do chladničky.
5 Na ozdobenie vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni šľahačku podľa návodu na obale. Tortu uvoľníme z formy a povrch i okraje potrieme. Polevu rozpustíme podľa návodu na obale a tortu ľubovoľne ozdobíme.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto: DR. OETKER