Presunúť na hlavný obsah

Perlička so zeleninkou a pyré: Nový vietor v kuchyni...

Recepty

Presne to sľubuje šéfkuchár Vojto Artz - s jeho receptami do vášho života vtrhnú skvelé kombinácie a lahodná chuť.

Svieža jarná zelenina so zemiakovým pyré a perličkou

Potrebujeme:
- 4 ks pŕs z perličky s kosťou
- 600 g zemiakov
- 200 ml smotany 33 %
- 60 g masla
- údenú soľ
- 40 g údeného cesnaku
- 2 vaječné žĺtky
- soľ
- 50 ml oleja
- 100 g olivového oleja Extra Virgine
- 80 g hrášku
- 16 strukov zelenej fazuľky
- 10 ks zelenej špargle
- 100 g červenej repy
- 10 ks baby mrkvy
- 8 šalotiek
- 4 jednostrukové cesnaky
- 4 cherry paradajky
- zmes byliniek

Postup:
1. Mäso z perličky očistíme, osolíme a upečieme na panvičke dozlatova zo všetkých strán a dopečieme v rúre do mäkka.

2. Zemiaky rozdelíme na dve rovnaké časti. Jednu časť (na pyré) dôkladne umyjeme, do zemiakov urobíme hlbší zárez a dáme piecť do rozohriatej rúry na 220 °C asi na 1 hodinu. Z ešte teplých zemiakov vydlabeme dužinu, vmiešame smotanu a maslo. Dochutíme kúskami konfitovaného údeného cesnaku a soľou.

3. Druhú časť zemiakov (na placky) očistíme a nastrúhame na hrubšom strúhadle, pridáme žĺtky a osolíme. Panvicu potrieme olejom a pokryjeme papierom na pečenie. Pomocou lyžice rozotrieme zemiakové cesto na požadovaný tvar a veľkosť a pečieme z oboch strán dozlatova.

4. Umytú červenú repu v celku položíme na kúsok alobalu, osolíme, pridáme bylinky, kúsok masla a pokvapkáme olejom. Pečieme zabalené 1 hodinu na 220 °C. Po upečení očistíme a nakrájame.

5. Jarná zelenina: hrášok, struky, špargľu krátko blanšírujeme vo vriacej vode a potom ihneď prudko zachladíme v ľadovej vode. Pred podávaním krátko prehrejeme v horúcej vode alebo na masle. Ostatnú zeleninu - šalotku, cesnak, karotku a cherry paradajky varíme v oleji pri nízkej teplote – konfitujeme až do servírovania. Dozdobíme bylinkami a čerstvým  bylinkovým pestom.

Konfitovanie pochádza z Francúzska. Potravina sa počas konfitovania pomaly a pri nízkej teplote tepelne pripravuje – pečie alebo varí sa vo vlastnom tuku alebo pridanom oleji. Najčastejšie sa konfituje mäso, zelenina a ovocie.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Recepty a foto: z knihy Vojto Artz u vás doma