Presunúť na hlavný obsah

Mäsko naše mäsité - čo by sme len bez neho robili...

Recepty

Mäso je jednou zo základných potravín, bez mäsa to majú radi iba ak vegetariáni a vegáni.

Dôležité je, že dodáva organizmu významnú zložku potravy - biologicky plnohodnotné bielkoviny. Tie plnia vážnu úlohu pri stavbe a obnove buniek a sú výdatným zdrojom energie.

Bravčové
Bravčové mäso obsahuje veľké množstvo tuku, je vysoko energeticky hodnotné, ale aj ťažšie stráviteľné. Za najväčšie klady bravčového mäsa sa považuje z výživového hľadiska vysoký obsah bielkovín, vitamínu B1, zinku a železa. Jeho farbu ovplyvňuje vek zvierat - mladé kusy sú slabo ružové, staršie tmavočervené. Mäso prasiatok pochádza z kusov s jatočným vekom 3 – 6 týždňov, mäso ošípaných, prasníc - prevažne pochádza z mladých zvierat, ktoré po 6 - 7 mesiacoch vykrmovania pri hmotnosti 90 - 120 kg majú najlepšie mäso.
 
Hovädzie
Hovädzie mäso patrí biologicky k najhodnotnejším. Obsahuje 19 percent bielkovín, 5 – 8 percent tuku a 70 percent vody. O hovädzom mäse sa dosť hovorilo v súvislosti s BSE - chorobou šialených kráv. Tá bola s veľkou pravdepodobnosťou spôsobená prikrmovaním mäsovokostnou múčkou, čo je pre bylinožravcov neprirodzené. Hovädzie mäso sa triedi podľa pohlavia a veku dobytka: mladé hovädzie mäso, mäso z mladých býčkov, z jalovíc, volské a kravské mäso.
 
Teľacie
Teľacie mäso je lepšie stráviteľné ako hovädzie, lebo takmer neobsahuje tuk, má mäkšie väzivové tkanivo a vyšší podiel vody a odborníci ho odporúčajú ako mäso diétne. Je to mäso z mláďat hovädzieho dobytka do veku 4 mesiacov. Delí sa na mäso z kŕmnych teliat starých 3 - 10 týždňov, ktoré kŕmili mliekom a krmivom na základe odstredeného mlieka (je ružovej farby, jemne vláknité, ľahko stráviteľné) a mäso z teliat starších ako 3 mesiace, ktoré kŕmili jadrovým krmivo a zeleným krmivom (je suchšie, tuhšie a výraznejšej farby).
 
Jahňacie, baranie a ovčie
Jahňacie mäso má vysokú biologickú hodnotu. Patrí medzi kvalitatívne najhodnotnejšie. Jeho chuť ovplyvňuje prostredie chovu zvieraťa, výživa a druh plemena. Ak bolo jahňa držané na voľnej pastve, je jeho mäso veľmi chudé a pekne ružové. S pribúdajúcim vekom potom farba mäsa tmavne. Predáva sa mäso baranov, oviec a jahniat. Podľa veku zvieraťa je baranie mäso tehlovočervené až tmavočervené, jemne vláknité. U starších zvierat je menej kvalitné – tuhé  a tučné.

Hydina
Hydinovým mäsom sa označujú všetky druhy domácich vtákov patriacich do skupiny sliepok, kurčiat, moriakov, perličiek, kačíc a husí. Mäso z hydiny označujeme ako mäso biele, diétne, má v porovnaní s mäsom jatočných zvierat vo svalovine menej väziva, a preto je jemne vláknité, krehké a ľahko stráviteľné. Je bohaté na živočíšne bielkoviny. Obsahuje málo tuku, zvlášť kurčatá a morky majú nižšiu energetickú hodnotu. Výnimku tvorí mäso husí a kačíc s vysokým podielom tuku.

Zverina
Zverina je veľká i drobná zver žijúca vo voľnej prírode. V porovnaní s mäsom jatočných zvierat obsahuje zverina väčšie množstvo bielkovín, veľmi málo tuku a väčší podiel vody. Je bohatšia na minerálne látky (železo, fosfor, draslík...) a vitamíny skupiny B. Vzhľadom na nízky obsah tuku je zverina ľahko stráviteľná. Má tmavočervenú farbu, charakteristickú sladkastú chuť a vôňu. Pre lepšiu stráviteľnosť a kuchynskú úpravu je nutné zrenie (odležanie) zveriny.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK