Presunúť na hlavný obsah

Poľníček v jedálnom lístku - horkasté zdravie

Recepty

Poľníček je veľmi zdravá listová zelenina. Jeho výhodou je možnosť pestovania počas celého roka.

Vo voľnej prírode bol rozšírený najmä v oblasti Stredomoria, kde ho v kulinárstve využívali už od čias starého Ríma. V stredoveku sa v Nemecku objavili prvé šľachtené odrody a aj dnes je tam jednou z najobľúbenejších šalátových rastlín. U nás si poľníček zatiaľ nezískal takú vysokú popularitu. Možno pre svoju chuť, ktorá je mierne horkastá, niekomu zas pripomína oriešky.

Skvelý do šalátov
Najčastejšie sa poľníček používa ako súčasť šalátových zmesí alebo ako zelená obloha. Výborný je však aj samotný s výraznejším dresingom. Tepelnou úpravou sa ničí hlavne vysoký obsah vitamínu C, ale možno ho upraviť aj ako špenát. Surové listy môžeme rozmixovať v smotanovej polievke a podávať ako poľníčkový krém.

Prospeje srdciarom
Veľký význam má poľníček z hľadiska obsahu živín. Listy obsahujú vitamín C, hojne provitamínu A, E, kyselinu listovú, rutín aj B vitamíny. Je významný obsahom horčíka, ktorý bráni nadmernému prílevu draslíka do buniek napríklad srdcového svalu. Preto by poľníček nemal chýbať v jedálnom lístku ľudí so srdcovými problémami.

Údený pstruh s poľníčkom a zemiakmi

Potrebujete:

- 400 g zemiakov 
- 8 malých paradajok 
- 3 menšie červené cibule 
- 200 g poľníčka 
- 4 kusy údeného pstruha 
- 2 PL olivového oleja
- 6 PL bieleho vínneho octu 
- soľ 
- čierne korenie

Postup:
 1. Zemiaky uvaríme aj so šupkou v pare, nakrájame na kúsky a zmiešame s pokrájaným údeným pstruhom, nadrobno nasekanou cibuľkou, paradajkami a poľníčkom.
2. Zmes zalejeme nálevom z vínneho octu a olivového oleja, ktorý ochutíme štipkou čierneho korenia a trochou soli.
3. Všetko riadne premiešame a môžeme podávať ako rýchly a lahodný šalát s príjemnou chuťou.

Tip lenivého labužníka: Očistený poľníček vyperieme, osolíme, premiešame so zriedeným a osladeným octom, upravíme ho na misu a pokvapkáme olejom alebo rozškvareným maslom. Môžeme ním zdobiť aj iné šaláty alebo mäso upravené na studeno.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK