Cvikla či fenikel: Čo tak rozšíriť zeleninový jedálniček?
Na každom kroku vás prenasledujú odporúčania, aké podstatné je jesť veľa zeleniny, no vás už paprika, paradajka a ľadový šalát nudia?
Je čas na zmenu! Vyskúšať aj iné druhy zeleniny.
Niečo z toho, čo v obchode pravidelne obchádzate, lebo "mama z toho nevarila", alebo máte iný, no podobný prozaický dôvod – neviete, ako to chutí, ako to pripraviť, alebo: už ste to jedli, ale to nechutilo. Zeleninu najskôr vložte do košíka a až keď si ju prinesiete domov, nájdite si na internete z iks receptov ten pravý. Ten, na ktorý máte práve chuť. Ako by vám napríklad zeler chutil najlepšie? Nastrúhaný? V nátierke? V polievke? Alebo poputuje do chutného šalátu?
Vyberte si zo štyroch druhov, o ktorých ste možno už počuli, no zatiaľ neochutnali:
Cvikla – poznáme ju zaváranú, nastrúhanú alebo narezanú, sladkastú a "farbiacu". Až neskôr sa prišlo na to, že listy sú dokonca zdravšie ako koreň, ktorý chrúmali už naši dávni predkovia. Môže sa dusiť podobne ako špenát alebo lístky cvikly pridať do zeleninového šalátu – a silný antioxidačný šalát je na svete. Pokojne však jedzte naďalej aj koreň. Chutiť bude lepšie, ak budete vedieť, že chráni proti rakovine, srdce aj cievy.
Čakanka – použiteľné sú listy, ale aj koreň. Kým z koreňa si môžete uvariť kávu, listy sú výborné do šalátu. Podporuje trávenie a činnosť pečene.
Fenikel – údajne vonia. Poznáte ho zrejme len v súvislosti s čajíčkom, ktorý podávate bábätku, keď ho trápia koliky. Je zdravý! Má sladkastú anízovú chuť a preto sa hodí do sladkých ovocných šalátov. Podobne ako hocijaká iná zelenina, ani fenikel neobsahuje veľa kalórií, zato však veľa vlákniny, kyseliny listovej, mangánu a draslíka.
Stonkový zeler
Zafixujte si ho ako vitamínovú bombu, ktorá obsahuje veľa céčka, ale aj vlákniny, kyseliny listovej, draslíka, mangánu a horčíka. So zelerom bojujete proti rakovine, konzumáciou stonkového zeleru si však môžete aj znížiť krvný tlak. V šaláte je chrumkavý, hodí sa aj k rôznym dipom. Zanedbateľné množstvo kalórií.
Text: dz pre oŽene.sk
Foto: Dr. OETKER