Presunúť na hlavný obsah

Šéfkuchár pripravuje: Zajačie stehno na kapuste

Recepty

"Som zanietený mäsožravec, a tak túto surovinu rád pripravujem na sto spôsobov," hovorí Daniel Brida, šéfkuchár hotela Impozant vo Valčianskej doline.

Zajačie stehno na jablkovo-slivkovej kapuste

Suroviny:

Mäso:
- 4 stehná zo zajaca
- 1 PL soli
- 1/4 KL korenia
- 300 ml bieleho vína
- 100 g cibule
- 300 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen)
- 3 bobkové listy
- 10 g nového korenia

Kapusta:
- 800 g kyslej kapusty
- 100 g cibule
- 100 ml oleja
- 60 g sušených sliviek
- 2 jablká
- 70 g cukru
- 10 g soli

Krokety:
- 300 g krupice
- 2 žĺtky
- 10 g soli
- 20 g sezamových semienok
- 500 ml oleja
- 300 g strúhanky

Postup:
1. Zajačie stehná umyjeme, očistíme, namarinujeme v marináde zo soli, korenia, vína, cibule, bobkových listov, nového korenia, koreňovej zeleniny. Necháme marinovať 24 hodín. Takto marinované mäso pomaly pečieme na 150 °C približne 2-2,5 hodiny. Počas pečenia zajaca podlievame a ku koncu polievame výpekom.
2. Kyslú kapustu scedíme a vložíme do cibuľovo-karamelového základu. Podlievame zeleninovým vývarom a dusíme domäkka. Na masle restujeme väčšie kúsky jablka a slivky. Krátko podusíme a pred dokončením kapusty zamiešame a ochutíme soľou a korením.
3. Zo zemiakov, žĺtka, krupice a soli si vypracujeme tuhšie cesto, ktoré vytvarujeme a obalíme v strúhanke zmiešanej so sezamom. Takto pripravené krokety vyprážame v oleji na 150 °C dozlata.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravil: Bohuš Lenický pre Magazín Pravdy
Recepty pripravil: Daniel Brida, šéfkuchár hotela Impozant vo Valčianskej doline
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu