Presunúť na hlavný obsah

Škola varenia: Jahňacie lýtko s gaštanovým fášom

Recepty

Podľa receptu šéfkuchára Danielu Bridu si pripravte túto pochúťku na nedeľňajšiu slávnostnú tabuľu.

Potrebujete:

- 4 jahňacie lýtka
- 300 ml bieleho vína
- 10 g soli
- 500 g baklažánu
- 30 g cesnaku
- 1 000 g očistených zemiakov
- 5 g mletého čierneho korenia
- 300 ml smotany 30 %
- 400 g gaštanového pyré (z pečených gaštanov)
- 400 ml omáčky demiglace
- 100 g šalotky
- 100 ml oleja
- 2-3 ks čerstvého rozmarínu
- 4 mladé cibuľky
- 500 ml zeleninového vývaru

Postup:
Krok 1. Jahňacie lýtka umyjeme, očistíme a vykostíme v kuse, aby bol plát mäsa v celku. Mierne naklepeme, osolíme, okoreníme a potrieme cesnakom.

Krok 2. Na oleji orestujeme šalotku, pyré z gaštanov ochutíme soľou a korením. Naplníme pláty mäsa, ktoré zrolujeme do rolády a zviažeme ľanovým špagátom. Vložíme do pekáča, podlejeme zeleninovým vývarom a vínom, ochutíme rozmarínom a pomaly pečieme pri 150 °C 1-1,5 hodiny, kým roládky nebudú krehké.

Krok 3. Očistené zemiaky spolu s baklažánom pokrájame na tenké plátky, ktoré ukladáme do vymasteného pekáča, prelejeme smotanou a ochutíme soľou. Takto vytvoríme 4-5 vrstiev, ktoré pomaly upečieme pri 140 °C 40 minút. Vykostené lýtko nakrájame na 2-3 plátky podlejeme výpekom s demiglace. Ozdobíme opečenou mladou cibuľkou s gratinovaným baklažánom.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravil: Bohuš Lenický pre Magazín Pravdy
Recepty pripravil: Daniel Brida, šéfkuchár hotela Impozant vo Valčianskej doline
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu