Presunúť na hlavný obsah

Proti vysokému krvnému tlaku bojuje čokoláda aj čučoriedky

Zdravie a relax

Počet ľudí s hypertenziou sa zvyšuje. Predchádzať jej možno zdravým životným štýlom.

Pred vysokým krvným tlakom podľa najnovších výskumov chránia látky nazývané antokyány obsiahnuté v čučoriedkach. Znižujú riziko vzniku krvného tlaku až o desať percent.

Bioaktívne látky obsiahnuté v čučoriedkach chránia pred hypertenziou. Magazín American Journal of Clinical Nutrition publikoval nové výsledky prvej veľkej štúdie harvardských vedcov, ktorá skúmala vplyv flavonoidov obsiahnutých v niektorých potravinách na krvný tlak. Výsledky ukazujú na skutočnosť, že v porovnaní s ľuďmi, ktorí nejedia čučoriedky, dochádza u tých, ktorí konzumujú najmenej jednu porciu týždenne, k zníženiu rizika vzniku hypertenzie o desať percent. Antokyány patria medzi flavonoidy a vyskytujú sa vo veľkom množstve v čiernych ríbezliach, malinách, baklažáne, šťave z červených pomarančov a čučoriedkach. Flavonoidy sa nachádzajú aj v čaji, červenom víne a tmavej čokoláde.

Čokoládu treba jesť opatrne
Hypertenzia je závažné kardiovaskulárne ochorenie a postihuje približne jedného z piatich dospelých. Liečiť ju samozrejme možno liekmi, vedci však pravidelne skúmajú vplyv rôznych látok v boji proti hypertenzii. Dobrý vplyv má napríklad tmavá horká čokoláda. Profesor Jeffrey B. Blumberg so svojimi kolegami z Tufts University zistil, že horká čokoláda môže u hypertonikov krvný tlak znižovať.

Podľa štúdie zverejnenej v časopise Circulation to však neznamená, že čokoláda je zdravým jedlom a jesť ju možno neobmedzene. Obsahuje tuk a cukor, preto ju treba konzumovať s mierou. Súčasťou čokolády sú flavonoidy, látky, ktoré podľa rôznych výskumov krvný tlak znižujú.  Ľudia s neliečeným vysokým krvným tlakom jedli v rámci Blumbergovej štúdie tyčinku horkej čokolády denne. Za dva týždne u tejto skupiny vedci zaznamenali významný pokles krvného tlaku. Pacienti s vysokým krvným tlakom teda môžu do svojho jedálnička zaradiť horkú čokoládu.

Hypertenzia nebolí
Za hypertenziu označujú lekári stav, keď krvný tlak dosiahol hodnotu 140/90. Vyšší tlak predstavuje väčšie riziko pre diabetikov, a preto u nich je hraničnou hodnotou 130/80. Akútny, život ohrozujúci stav, ktorý musí okamžite riešiť lekár  je charakterizovaný prudkým zvýšením tlaku na 220/130 a viac.

Tlak je premenlivý, ráno a k večeru býva o niečo vyšší, v noci trochu klesá. Ovplyvňuje ho aj stres, fyzická námaha a až tretine ľudí stúpne tlak v ordinácii lekára. Lekár po zistení vysokého krvného tlaku  zvyčajne navrhne najprv zmenu životosprávy, ak je to potrebné, zvýšenie fyzickej aktivity, prípadne zníženie váhy. Ak to nevedie k úspechu, prichádza na rad medikamentózna liečba. Tá je potom celoživotná, menia sa len nastavenia liekov.

Hypertenzia býva označovaná za "tichého zabijaka", pretože sama osebe nebolí. Ohrozuje však postihnutého chorého možným krvácaním do mozgu, urýchľuje kôrnatenie ciev a hrozí aj vznikom infarktu či zlyhaním obličiek. Varovné príznaky, ako sú bolesti hlavy, závraty, hučanie v ušiach alebo krvácanie z nosa, sa objavujú len niekedy. Preto majú postihnutí často pocit, že sú zdraví.

Ako si správne zmerať krvný tlak?
Na trhu
je na výber veľké množstvo prístrojov na meranie krvného tlaku, pred nákupom sa poraďte so svojím  lekárom, lekárnikom alebo obchodníkom so zdravotníckou technikou.

Srdce udrie každý deň približne 100 000-krát, krvný tlak sa preto mení, každé meranie krvného tlaku preto zodpovedá  aktuálnej situácii.

Elektronické prístroje na meranie krvného tlaku na ramene a na zápästí majú jednoduchú obsluhu, ich používanie je jednoduché a nedá sa pri tom urobiť chyba.

Tlak si merajte vždy v rovnakom čase, po piatich minútach v pokojnej polohe v sede.

Text: Zuzana Hlavačková pre magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK