Presunúť na hlavný obsah

Čokoláda nad zlato

Recepty

Čokoláda zvyšuje hladinu sérotonínu a endorfínov v mozgu.

Takzvané čokoládové opojenie vzniká vplyvom fenyletylamínu, ktorý je prítomný v mozgu a pravdepodobne sa uvoľňuje v okamihoch citového vzrušenia. Ešte začiatkom 20. storočia sa dokonca čokoláda predávala v lekárňach ako liek.

Priehrštie vôní
Existuje niekoľko desiatok druhov kávovníkov, ale káva sa vyrába iba z niektorých. Dominantné postavenie majú arabica a robusta. Kvalita kávy záleží na mnohých detailoch v priebehu pestovania, zberu i spracovania. Najkvalitnejšie kávy majú jemnú, ale pritom výraznú vôňu a plnú chuť po ovocí, kvetoch, kakau, orieškoch či kvalitných drevinách.

Náš tip: Tekutá dobrota
Niekoľko kociek čokolády vložíme do pohára, pridáme 20 – 40 g smotany, zahrejeme ju v mikrovlnnej rúre a dobre vymiešame. Hotová tekutá čokoláda by mala mať hladkú kašovitú konzistenciu, jej hustotu je možné meniť množstvom pridanej smotany.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu čokoládových dezertov
Čokoláda
Horká, mliečna, hnedá, biela... Toto dobre známe prírodné afrodiziakum nielenže navodí pri valentínskych radovánkach tú správnu atmosféru, ale navyše ulahodí nášmu žalúdku.

Šľahač
Do pripravovaných pochúťok, ale aj na ich ozdobenie veľmi často používame šľahačku, ktorú treba niečím vyšľahať. Tým niečím je, samozrejme, šľahač, ručný alebo elektrický.

Káva
Čo sa už dá povedať o tomto hádam najobľúbenejším nápoji na svete? Iba ak to, že práve na Valentína ho využijeme častejšie ako inokedy. Uplatnenie nájde najmä instantná káva.

Cukor
Akéže by to boli sladkosti bez cukru? Veď práve, do maškŕt používame cukor – či už kryštálový, krupicový, alebo práškový, podľa toho, ako si to tá-ktorá receptúra vyžaduje.

Mandle
Svojou horkou chuťou sú dobrou kontrastnou pochutinou, ktorou prípravu sladkých dobrôt završujeme a môžeme ich aj ozdobiť tak, aby vyzerali k svetu.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK