Presunúť na hlavný obsah

Bublinkové nápoje bez cukru denne - vraj môžu byť dôvodom infarktu

Zdravie a relax

Bublinkové nápoje bez cukru môžu byť síce dobré pre našu líniu, ale srdce môže mať celkom iný názor.

Ako tvrdia vo svojej najnovšej štúdii vedci z univerzity v Miami, denné popíjanie bublinkových nápojov so zníženým obsahom cukru či bez cukru (rozličné light nápoje) môžu prispievať k zvýšenému riziku srdcového infarktu a problémov so srdcom.

Je nutné však uviesť, že hoci vedci u starších ľudí, ktorí denne konzumovali nápoje "bez cukru", pozorovali až o 44 percent vyššiu pravdepodobnosť infarktu, light nápoje nemožno označovať ako jediné dôvody.

"To, na čo narážame, je spojitosť. Ľudia, ktorí konzumujú bublinkové nápoje bez cukru, majú totiž viac iných zlozvykov," uviedla vedúca štúdie Hannah Gardenerová. Sama dokonca priznala, že si nemyslí, že ľudia by na základe tejto štúdie mali meniť svoje správanie a zvyklosti.

V dlhodobom prieskume, v ktorom vedci pozorovali 2564 žien a mužov vo veku 69 rokov a viac, sa ukázalo, že v nasledujúcom desaťročí od začiatku monitoringu utrpelo infarkt 591 osôb. Vedci však nepopierajú, že mohlo ísť aj o záležitosť veku. 

Text: lp, pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK