Zdravie v kuchyni: Stavte na zázvor
Zázvor má všestranné využitie nielen v kuchyni, ale aj ako liečebný prostriedok.
Využíva sa sušený, čerstvý aj ako prášok. Horúci zázvorový čaj pomáha pri zimnici, nádche a chrípke, posilňuje imunitu. Napomáha dobré trávenie a upokojuje žalúdočné neurózy a tehotenské nevoľnosti.
Pôsobí proti stresu, uvoľňuje migrény. Známy je antiseptickými účinkami, prečisťuje lymfu a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Účinný je aj proti nevoľnosti pri cestovaní. Zázvorová masť redukuje únavu svalov, pomáha pri reumatizme a bolestiach kĺbov.
Recept na zázvorový čaj: kúsok zázvoru očistite a nastrúhajte najemno. Na liter vody stačí lyžička zázvoru. Zalejte horúcou vodou, krátko vylúhujte. Dochuťte medom, citrónom alebo škoricou.
Text: zh pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK