Zaváraniny v kuchyni - tieto by nám chýbať nemali
Hoci je dnes v hypermarketoch bohatá ponuka nakladanej zeleniny, domáca je predsa len domáca.
Nejeden kulinár sa v lete zásobí na zimu nakladanou a zaváranou zeleninou rôzneho druhu a na rôzny spôsob, aby potom mohol zo špajze vyťahovať dobroty v kyslom, sladkokyslom či slanom náleve. Tu je aspoň stručný výber často v kuchyni používaných druhov zeleniny.
Kyslá kapusta
V minulosti boli zásoby kapusty hlavným zdrojom vitamínov v zimnom období. Hovorí sa, že kyslá kapusta obsahuje viac vitamínov ako surová. Jej využitie v kuchyni je naozaj rozmanité – ako príloha k mäsu (klasicky s knedľou), samostatné jedlo, či súčasť rozmanitých jedál s mäsom i bez mäsa.
Sladkokyslé uhorky
Kuchári oceňujú, že sa hodia takmer ku každému pokrmu. Ak sa použijú priamo do jedla, je potrebné počítať s tým, že pokrm bude mať mierne kyslastú chuť. Aby sa kyslosť uhoriek zjemnila, môžeme ich pred použitím restovať na masle. Do šalátov patria uhorky nakrájané na kocky a do omáčok zasa nastrúhané.
Nakladaná cvikla
Môžeme ju použiť do šalátov, polievok, na prípravu nátierok, slaných buchiet a koláčov. Možnosti použitia červenej repy pri varení sú naozaj rozsiahle. Je to veľmi zdravá zelenina, ktorá obsahuje veľa vitamínov a minerálov. Klasika je samozrejme boršč, ale z cvikly sa dá pripraviť aj ľahká zeleninová polievka alebo krém.
Baranie rohy
Paprika je obľúbenou zeleninou najmä preto, že poskytuje skvelé plody, ktoré sa hodia na konzumáciu v akejkoľvek podobe. Osobitnú kapitolu predstavujú nakladané baranie rohy – červené či zelené, dlhšie, tenké papričky so silnou arómou. Môžu sa konzumovať samotné, ako príloha k nakladaným syrom, k mäsu či na pizzu.
Nakladaný karfiol
Karfiol je obľúbenou hlúbovou zeleninou. Nakladá sa najčastejšie do slaného alebo octového nálevu a možno ho použiť na prípravu šalátov alebo predkrmov. Samotný ho konzumujeme ako prílohu k rôznym jedlám, mäsitým i nemäsitým. Ako taký predstavuje konkurenciu k nakladaným uhorkám.
Zaváraný hrášok
Najčastejšie sa hrášok nakladá do slaného nálevu a používame ho podobne ako čerstvý, v hotovom pokrme ho len prehrejeme. Nálevom môžeme riediť polievky a omáčky. Hodí sa do rôznych zeleninových šalátov, na omeletu s hráškom, rýchlo podusený či opražený na panvici, do zeleninových a čínskych zmesí.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK