Grilovaný zubáč od šéfkuchára Petrána - to je dobrota!
Šéfkuchár Marek Petrán invenčne podáva grilovaného zubáča nielen so špenátom, ale aj s paprikovou omáčkou - a zubáčovi to takto mimoriadne sekne nielen na pohľad, ale aj na jazyku.
Grilovaný zubáč s paprikovou omáčkou a smotanovými zemiakmi
Potrebujeme:
- 800 g zubáča filety
- 400 g červenej papriky
- 100 g šalotky
- 1,2 l smotany na varenie
- 2 zemiaky
- cesnak
- soľ
- korenie
- čerstvý špenát
- maslo
- rozmarín
Postup:
1. Zemiaky nakrájame na tenké plátky, vložíme do zapekacej misky. Do 0,4 l smotany pridáme roztlačený cesnak, nasekaný rozmarín, poriadne osolíme a koreníme. Takto ochutenú smotanu vylejeme na zemiaky, premiešame, zakryjeme alobalom a upečieme na 180 °C asi 30- 40 minút do mäkka.
2. Omáčka: Na masle orestujeme nakrájanú šalotku a nakrájanú papriku bez jadierok asi 3 minúty. Osolíme a okoreníme, zalejeme smotanou, povaríme a rozmixujeme do hladka.
3. Zubáča nakrájame na porcie, kožu narežeme, osolíme a okoreníme z oboch strán. Opečieme na masle kožou dole, otočíme, stiahneme z ohňa a vložíme do rúry na 140 °C asi 5 minút.
4. Podávame s čerstvým špenátom orestovaným na masle.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Recepty pripravil: Marek Petrán, šéfkuchár reštaurácie Elesko v Modre
Foto: Robert HÜttner pre Pravdu