Topinambur – sladká hľuza
Topinambur hľuzový je druh zeleniny, ktorý človek pozná už od pradávna. U nás je táto pochúťka stále málo rozšírená a pôsobí skôr exoticky.
Napriek tomu nejde o žiadny výnimočný druh. Túto zeleninu, ktorá pochádza zo Severnej Ameriky, si obľúbili najmä židia. Pre svoju tvarovú i chuťovú podobnosť so zemiakmi sa topinambur označuje aj ako sladký alebo židovský zemiak.
Chutí s kadečím
Očistené hľuzy topinambura varíme najlepšie v šupke. Podávať ho môžeme s nastrúhaným syrom alebo s petržlenovou omáčkou s olejom a octom. Hľuzy môžeme tiež nakrájať na plátky a opiecť na masle s trochou soli a petržlenu. Výborný je topinambur surový, napríklad do šalátov. Môžeme z neho urobiť aj vyprážané placky, podobne ako zo zemiakov. Dobrý je aj dusený s ďalšou zeleninou.
Poklad diabetikov
Topinambur obsahuje až 16 percent inzulínu, čo je cukor vhodný pre diabetikov. Jeho pravidelná konzumácia môže pomáhať pri znižovaní krvného cukru a cholesterolu v krvi, regulácii krvného tlaku, zlepšení trávenia a ochrane pečene a obličiek. Okrem toho sa topinamburu pripisujú detoxikačné a protistresové účinky.
Sladký zemiak s kozím syrom a cibuľou
Potrebujete:
- 2 PL olivového oleja
- 2 cibule
- 4 PL hnedého cukru
- 4 kl posekaného čerstvého tymianu
- 2 PL balzamikového octu
- 20 g masla
- 125 ml smotany na šľahanie
- 125 ml kyslej smotany
- štvrť kl nastrúhaného muškátového orieška
- 600 g topinamburu
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- čierne korenie
- 150 g mäkkého kozieho syra
- vetvičky tymianu
Postup:
1. Rúru zohrejeme na 180 °C. Nepriľnavú panvicu zohrejeme na miernom ohni. Dáme do nej olej a cibuľu nakrájanú na plátky a urestujeme ju.
2. Pridáme cukor, tymian, balzamikový ocot a 2 minúty prehrejeme. Šesť zhruba dvojdecových zapekacích nádob vymastíme maslom. Oba druhy smotany a muškátový oriešok privedieme k varu a odstavíme.
3. Do nádob navrstvíme olúpané topinambury nakrájané na tenké plátky, cibuľovú zmes, prelisovaný cesnak, soľ a korenie.
4. Prelejeme smotanovou zmesou, navrch položíme kozí syr nakrájaný na kolieska a tymian. Pečieme, kým sú topinambury mäkké.
Tip lenivého labužníka
Hľuzy topinamburu umyjeme, nakrájame na tenké kolieska, dáme do fritovacieho hrnca, usmažíme a mierne osolíme. Môžeme piecť aj v rúre, kolieska poukladáme na plech, posypeme nahrubo nasekaným cesnakom, pokvapkáme olejom a upečieme.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK