Presunúť na hlavný obsah

Zdravie v kuchyni: Zelený čaj bráni naše bunky

Zdravie a relax

To, že zelený čaj má pozitívne účinky na zdravie, je známe.

Viete však, že dve šálky zeleného čaju obsahujú toľko antioxidantov ako sedem pohárov pomarančového džúsu, dve väčšie cibule, tri väčšie jablká alebo pohár červeného vína?

Výnimočným zelený čaj robí práve vysoký obsah rastlinných polyfenolov, ktoré sa vyznačujú antioxidačnými účinkami. Znamená to, že tieto látky sú schopné ničiť voľné kyslíkové radikály a brániť tak bunky pred oxidačným poškodením.

Podľa vedcov pri vzniku nádorových ochorení, ale aj aterosklerózy sa oxidačné zmeny uplatňujú, preto je dôležité prijímať látky s vysoko antioxidačnými účinkami. Polyfenoly však podporujú aj odbúravanie toxických a karcinogénnych látok, ktoré človek prijíma z prostredia.

Polyfenoly v zelenom čaji teda prispievajú k prevencii nádorových a srdcovo-cievnych ochorení. Dobrou správou je aj to, že zelený čaj pomáha pri chudnutí. Pomáha zabraňovať usádzaniu tukových buniek.

Obsahuje epigalokatechín, ktorý spomaľuje vstrebávanie tuku v črevách a tým predchádza obezite. Epigalokatechín nielenže spomaľuje vstrebávanie tukov, ale zároveň zlepšuje metabolizmus tukov v tele.

Text: zh pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK