Presunúť na hlavný obsah

Recept: Hovädzí guláš pána hostinského

Recepty

Skúste zmeniť svoje osvedčené recepty.

Príprava: 30 minút

Varenie: 90 minút
Náročnosť: 2

Pre 4-6 osôb potrebujeme:
750 g hovädzieho mäsa - glejovka alebo predné
300 g cibule bravčová masť alebo olej
paradajkový pretlak
2 PL mletej sladkej papriky
3 PL majoránu
2 PL hladkej múky
zemiak alebo striedka z dvoch krajcov chleba na zahustenie
2-3 strúčiky cesnaku
soľ

Postup:
1.
Cibuľu nakrájame nahrubo a opražíme na masti alebo na oleji - tak dlho, kým nie je opečená takmer do hneda. Dá gulášu správnu farbu a chuť. Posypeme ju 2 lyžicami papriky, pridáme pretlak alebo olúpanú paradajku bez semien, pridáme 2 lyžice hladkej múky na zahustenie. Chvíľku ešte pražíme a podlejeme vodou.

2. Mäso nakrájané na väčšie kúsky vložíme do základu, aby sa v ňom obalilo. Osolíme, okoreníme, pridáme lyžicu majoránu a zalejeme vodou, aby bolo mäso ponorené. Dusíme, kým mäso nie je takmer mäkké, asi hodinu.

3. Priebežne podľa potreby prilievame horúcu vodu (nie bujón ani vývar), dochutíme majoránom. Ak ešte treba guláš zahustiť, po hodine dusenia nastrúhame najemno zemiak, dáme do guláša a varíme ešte pol hodiny. Zemiak sa rozvarí a guláš zahustí. Môžeme ho zahustiť urobiť aj nadrobno pokrájanou chlebovou striedkou, potom zahusťujeme až 10 minút pred koncom varu. Na konci varenia pridáme dva prelisované strúčiky cesnaku, dochutíme soľou, korením a majoránom. Podávame s chlebom alebo knedľou, posypané nakrájanou cibuľou.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK