Nektárinka – hladká krásavica
Nektárinky sú hladké príbuzné broskýň, z ktorých boli vyšľachtené.
Nemajú chĺpky, s ktorými má mnoho ľudí problémy pri konzumácii, deti nevynímajúc. Ale príroda dokáže zázraky - predstavte si, že niekedy vyrastie z broskyňovej kôstky nektárinka a niekedy naopak, čo zaregistroval už Darwin. Dužina nektáriniek je o niečo pevnejšia ako dužina broskýň.
Letné potešenie
Vďaka tuhej dužine sa pri konzumácii nektáriniek oproti broskyniam tak nepofŕkame šťavou, preto sú obľúbeným stolovým ovocím, ktoré si najlepšie vychutnáme čerstvé. Nektárinky sa môžu spracovávať podobne ako broskyne, hodia sa na zaváranie, no využijeme ich aj na prípravu letných šalátov, sorbetov a zmrzlín, ale aj v teplej kuchyni.
Jeden kus stačí
Nektárinky obsahujú veľké množstvo vitamínu C – jeden plod pokryje dennú potrebu človeka. Obsahujú asi 80 percent vody, veľa draslíka a vápnika, vitamíny A a B. Nektárinky sú rovnako ako broskyne ľahké preháňadlá. Majú málo kalórií a hodia sa na redukčné diéty. Uchovávame ich pri izbovej teplote, v chladničke strácajú svoju sladkú chuť i arómu.
Rýchly recept
Pečená pochúťka z cukety a nektárinky
Potrebujeme:
nektárinka
6 plátkov mladej cukety
plátok masla
korenie na americké zemiaky
Postup:
1. Cuketu a nektárinky umyjeme. Cuketu nakrájame na asi centimeter hrubé plátky. Nektárinku ošúpeme, vyberieme kôstku a nakrájame ju na mesiačiky.
2. Na teflónovej panvici rozpustíme väčší plátok masla a na ňom opečieme nakrájanú cuketu a nektárinky. Opečené kúsky cukety a nektárinky preložíme na tanier a podľa chuti posypeme korením na americké zemiaky.
3. Pokrm pripravujeme ako rýchly obed a na spestrenie jedálneho lístka. Navyše je vhodný aj pre vegetariánov. Podávame ho so zemiakovou kašou, ktorú môžeme poliať zvyšným maslom z panvice.
Náš tip:
Na panvici rozohrejeme maslo, pridáme cukor, rozpustíme ho, pridáme na polovice rozdelené nektárinky a podusíme ich 8 minút. Otočíme a podusíme ešte 2 minúty. Jogurt premiešame s medom a na tanieri ním zdobíme nektárinky.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK