Presunúť na hlavný obsah

Čokoláda je zdravá

Zdravie a relax

Čokoláda vo väčších množstvách síce ohrozuje hmotnosť, vedci však na jej pozitívne účinky na zdravie nedajú dopustiť.

Kúsok čokolády s vysokým obsahom kakaa pomáha napríklad pri bolestiach hlavy, zlepšení nálady, podľa niektorých výskumov dokonca znižuje aj riziko rakoviny kože. Odborníci na výživu odporúčajú len druhy s vyšším podielom kakaa, od 60 percent vyššie. Kakao v čokoláde totiž obsahuje flavonoidy a antokyany, rastlinné chemikálie, ktoré obmedzujú nepriaznivé účinky voľných radikálov v tele. Flavonoidy zároveň chránia bunkové steny a tým znižujú riziko srdcových ochorení a rakoviny. Organizmu sú  prospešné aj ďalšie látky obsiahnuté v čokoláde. Horčík chráni pred migrénou, aminokyselina L-Arginín zlepšuje imunitu a obnovu buniek a pôsobí protistresovo. O čokoláde sa traduje, že zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Nie je to však pravda. Kakaový tuk v pravej čokoláde neobsahuje veľa mastných kyselín, a tak na zvyšovanie hladiny cholesterolu nie je dôvod. Pozor však na skonzumované množstvo. Ak si chcete udržať štíhlu postavu, za deň by ste nemali zjesť viac ako 20 g pochúťky. Čokoládu si možno dopriať aj pri chudnutí, ale treba ju vyvážiť pohybom.

Text:
Foto: SHUTTERSTOCK