Zdravie v kuchyni: Brokolica posilňuje črevá, ideálna na pare
Brokolica patrí medzi najzdravšiu zeleninu, aj keď jej skvelé účinky na zdravie začali vedci a lekári vyzdvihovať až v posledných rokoch.
Bohatá je najmä na vitamín C a vitamíny zo skupiny B. Vitamín C pomáha predchádzať nádche, kašľu a chrípkovej infekcii. Dokázané je, že jedna porcia varenej brokolice zaisťuje polovicu dennej dávky vitamínu C.
Čím tmavšiu farbu brokolica má, či už zelenú, alebo modrozelenú, tým viac vitamínu obsahuje. Pri varení sa obsah vitamínu C znižuje, preto je lepšie len povariť zeleninu v pare. Mimoriadne veľký obsah draslíka pozitívne pôsobí na odvodňovanie organizmu a znižovanie vysokého krvného tlaku.
Vysoký podiel vlákniny v brokolici pomáha proti ochabnutiu čriev, posilňuje vrstvu epitelu sliznice čriev, a tým chráni črevá pred vážnymi ochoreniami. Brokolica je však známa najmä pre svoj protirakovinový účinok, pretože zabraňuje karcinogénnym látkam v ničení DNA. Brokolica ničí aj baktériu Helicobacter pylori, o ktorej sa tvrdí, že je zodpovedná za vredové ochorenie žalúdka.
Recept na zapekané brokolicové rizoto: 150 g ryže, väčšia brokolica, 100 g strúhaného syra, 20 g olivového oleja, 4 vajcia, soľ, korenie, celozrnná strúhanka. Ryžu uvaríme domäkka, brokolicu povaríme v pare. Olej vymiešame so žĺtkami, pridáme ryžu, brokolicu, polovicu syra, soľ, korenie a vmiešame sneh ušľahaný z bielkov. Všetko dáme do strúhankou vysypanej zapekacej misky a zapekáme asi 20 minút. Pred koncom posypeme zvyškom syra.
Text: zh pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK