Zdravie v kuchyni: Papája je kamarátka nášho trávenia
Papája je exotické ovocie, ktoré nielen chutí, ale aj prospieva zdraviu. Obsahuje provitamín A, ktorý chráni sliznice a zrak; vitamín B5, vitamín C a tiež kyselinu pantoténovú.
Enzým papaín zase napomáha štiepenie bielkovín v tele na aminokyseliny a tým zlepšuje trávenie. Okrem toho chráni papaín plod papáje pred hmyzom. Na zlepšenie trávenia a zdravotného stavu stačí zjesť už jeden kus tohto ovocia za týždeň.
Papája sa však nekonzumuje len ako surové ovocie. Pripravovať menej zrelé nesladké plody možno aj ako zeleninu. Pred použitím plod papáje treba opláchnuť studenou vodou, rozkrojiť a odstrániť semienka. Dužinu môžete vydlabať lyžičkou alebo olúpte šupku a dužinu nakrájajte na plátky, kocky prípadne ju nastrúhajte. Papáju možno dávať do jedál, kde by ste inak využili cukinu alebo patizón.
Ako kupovať papáju: Farba by mala byť žltooranžová, pri stlačení nesmie byť plod príliš mäkký. Čím je ovocie zelenšie, tým je menej zrelé (obsahuje viac enzýmov). Určite nekupujte ovocie so škvrnami. Papája je zrelá, keď jej hladký povrch na rôznych miestach žltne a poddáva sa miernemu tlaku prsta. Preto treba nechať zelený plod dozrieť pri izbovej teplote.
Text: zh pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK