Uctite si hostí chutnými drobnosťami. Toto sú tipy na domáce párty
Chystá sa k vám dnes či zajtra návšteva? Víkendových hostí si môžete uctiť drobnými dobrotami, ktoré ich určite očaria.
Rustikálne zemiakovo-syrové tortičky
Potrebujeme:
- 200 g zemiakov
- 40 g masla
- 80 g creme fraiche
- 60 g slaniny
- 1-2 vajcia
- soľ
- čerstvo namleté korenie
- 250 g mozzarelly
- čerstvé bylinky
Postup:
1. Zemiaky v šupke dôkladne umyjeme a do 1/3 nakrojíme. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 220 °C asi na 1 hodinu.
2. Ešte za tepla lyžicou vydlabeme dužinu, do ktorej vmiešame žĺtky, maslo a smotanu. Slaninku nakrájame na drobné kocky a primiešame spolu s korením, soľou a bylinkami. Masu naplníme do 4 ohňovzdorných misiek s priemerom asi 10 cm. Syr nakrájame na plátky a položíme na zemiakovú masu.
3. Pečieme pod grilom asi 8-10 minút.
----------------------
Zabaglione – žĺtková pena
Potrebujeme:
- 8 žĺtkov
- 4 PL cukru
- 4 PL dezertného bieleho vína, napr. Marsala
- 300 g sezónneho ovocia
- 1-2 PL práškového cukru
Postup:
1. Vo vodnom kúpeli ušľaháme žĺtky s cukrom a vínom na hustý krém.
2. Ovocie rozložíme do pohárikov a môžeme podávať teplé aj studené.
Pripravenú penu môžeme použiť aj na prípravu teplého gratinovaného ovocia: do tanierov dáme ovocie, zalejeme krémom a v rozpálenej rúre pečieme asi 5 minút len pod hornou špirálou alebo grilom, aby sa vytvorila kôrka. Dezert poprášime práškovým cukrom a ihneď podávame.
---------------------
Variácie exotických šalátikov a omáčok k darom mora
Jablkovo-feniklový šalátik
Potrebujeme:
- zelené jablká
- fenikel
- cukrový sirup (1 : 1 cukor, voda) alebo bazový sirup
- limetu
- zázvorový prášok
Postup:
1. Na šalát nakrájame umyté a neolúpané jablká a očistený fenikel na drobné kocky.
2. Ochutíme horúcim cukrovým sirupom (alebo bazovým sirupom), limetovou šťavou a zázvorom. Necháme dobre vychladnúť.
Sladkokyslá omáčka z pomarančov a manga
Potrebujeme:
- 3 pomaranče
- 1 mango
- cukrový sirup (1 : 1 cukor, voda)
- thajskú omáčku
- limetu
Postup:
1. Z cukru a vody pripravíme tmavý sirup, v ktorom sme rozvarili jeden očistený pomaranč. Precedíme alebo rozmixujeme.
2. Sirup zmiešame s thajskou omáčkou alebo sambalom, pridáme filetované pomaranče a očistené a na kúsky nakrájané mango (pomer pomaranča a manga 1 : 1). Prípadne ochutíme limetovou šťavou. Dobre vychladíme.
Šalát z avokáda a filetovaných paradajok
Potrebujeme:
- avokádo
- cherry paradajky
- olivový olej
- limetu
- soľ
- korenie
Postup:
1. Avokádo očistíme, nakrájame na drobné kocky a pokvapkáme limetovou šťavou. Paradajky na vrchu do kríža narežeme, sparíme vo vriacej vode, schladíme v ľadovej vode a olúpeme. Rozkrojíme, zbavíme semien a dužinu nakrájame na rovnaké kocky ako avokádo.
2. V mise zmiešame avokádo, paradajky a ochutíme olivovým olejom, limetovou šťavou, soľou a korením.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Recepty a foto: z knihy Vojto Artz u vás doma