Presunúť na hlavný obsah

Dezerty na stole - nielen jazýček, aj oči chcú hodovať

Recepty

Záverečná fáza pečenia si vyžaduje určitú dávku zručnosti a fantázie, či už múčniky zdobíme polevou, krémom, ovocím, farebnou cukrovou ryžou, čokoládou, marcipánom, alebo úplne niečím iným.

Neozdobené koláče, zákusky a torty sú bez ozdoby bezzubé. Tu je pár slov o niektorých druhoch zdobenia.

Polevy
Pred použitím polevy je dobré povrch múčnika potrieť tenkou vrstvou nahriatej marmelády, ktorá upchá póry v ceste a poleva bude pekne hladká. Existuje rad poliev: klasická čokoládová, citrónová, cukrová s ovocnou príchuťou, kakaová s medom, kávová, karamelová, žĺtková, bielková...

Krémy
Pre slávnostné príležitosti striekame krém na povrch torty cukrárenským vreckom s trubičkou. Ak podávame krémy studené, miešame ich až do vychladnutia, aby sa neutvorila škrupinka a aby krémy nestratili svoju ľahkosť. Správna hustota krémov záleží na dôkladnom ušľahaní snehu alebo smotany.

Marcipán
V obchode sa dá zohnať marcipánová hmota rôznych farieb. Zvieratká, kvietky a abstraktné tvary zvládne aj nie príliš zdatný kuchár či kuchárka. Hrubé tvary vymodelujeme prstami a jemné tenké plátky jednoducho vyvaľkáme na doske. Z vyvaľkaného plátu môžeme vykrajovať tvary nožom alebo ostrôžkou.

Posýpka
Cukrová posýpka má mnoho podôb – napríklad guľky, srdiečka, snehové vločky... Nimi krásne dotvoríme ozdobu s čokoládovou alebo cukrovou polevou na torte, zákuskoch alebo cukrovinkách. Posýpka sa výborne prichytí aj na akomkoľvek kréme, hodí sa aj na posypanie zmrzliny či pudingu.

Ovocie
Klasickým príkladom zdobenia múčnikov a iných sladkostí je čerstvé ovocie - jahody, čerešne, hrozno, ríbezle či čučoriedky. Pri zdobení si najprv môžeme pripraviť cukrový sirup, vychladeným ovocím dekorovať sladkú dobrotu a sirupom pomocou štetca natrieť ovocie, ktoré ešte poprášime práškovým cukrom.
 
Hoblinky
Veľmi prozaickou a efektnou dekoráciou sú čokoládové hoblinky. Ak chceme jednoduchšie nastrúhať čokoládu, vložíme ju najskôr do chladničky. Dobre vychladená sa lepšie strúha a lepšie sa z nej pomocou škrabky vytvoria stružliny, ktoré na zákuskoch a tortách aj pekne vyzerajú.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK