Presunúť na hlavný obsah

Zdravie v kuchyni: Oriešky sú zdrojom našej krásy!

Recepty

Súčasťou vyváženej a zdravej stravy sú aj oriešky. Pravidelná konzumácia rôznych druhov orieškov znižuje hladinu cholesterolu.

Práve vysoký obsah LD cholesterolu v krvi je jednou z príčin srdcových ochorení. Oriešky prispievajú k správnej krvotvorbe, podporujú látkovú výmenu a vylučovanie toxínov z tela a pôsobia aj upokojujúco pri strese.

Väčšina na trhu dostupných orieškov obsahuje omega-3 mastné kyseliny, vlákninu, nenasýtené tuky, vitamíny¤B, D, C, E, provitamín A a rastlinné steroly a vápnik.

Významné sú najmä ako zdroj vitamínu E. Ten je jednou z najlepších vecí, ktorú môžete svojmu telu dodať pre krásu.

A ktoré druhy si vybrať? Všetky na trhu dostupné oriešky sú zdravé, musia byť však nesolené. S konzumáciou orieškov sa to však nesmie preháňať, pretože sú bohaté na kalórie. Pri racionálnom stravovaní a diéte by ste nemali zjesť denne viac ako päť orieškov.

Tip: Orechový olej Najmä ten z vlašských orechov je bohatý na omega-3 mastné kyseliny. Nesmie sa však veľmi zahrievať, lebo zhorkne. Vhodnejší je teda do studenej kuchyne.

Text: zh pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK