Škola varenia: Pripravte si arabské stehienka shawarma
Pripravte si chutné kuracia stehienka na arabský spôsob.
Škola varenia: Arabské stehienka shawarma
Suroviny:
- 1000 g vykostených kuracích stehien
- 1 hrnček bieleho jogurtu
- 1/4 šálky octu
- 2 rozdrvené strúčiky cesnaku
- 1 kl mletého čierneho korenia
- 1/2 kl soli
- 2 struky kardamonu
- 1 kl nového korenia
- šťava z 1 citróna
- 8 kúskov chleba pita alebo arabského chleba
- tenké plátky uhorky
- natenko nakrájané cibule
- natenko nakrájané paradajky
- 1/2 šálky čerstvej petržlenovej vňate, jemne nasekanej
Postup:
1. Zmiešajte všetky ingrediencie. Ak sa zmes zdá málo šťavnatá, pridajte olej. Kuracie kúsky namočte do zmesi, prikryte a nechajte v chladničke aspoň 8 hodín, najlepšie cez noc.
2. Potom kuracie kúsky aj so zmesou varte vo veľkom hrnci asi 45 minút do mäkka.
3. Uvarené kúsky vyberte, naplňte nimi pitu alebo arabský chlieb, pridajte zeleninu a zalejte zvyšnou omáčkou. Do pity môžete doplniť čokoľvek podľa chuti.
Text pripravil: Bohuš Lenický pre Magazín Pravdy
Recepty pripravil: Burc Tuncel, šéfkuchár hotela Sheraton v Bratislave, člen World Master Chefs
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu