Presunúť na hlavný obsah

Vanilka – indiánska voňavka, ktorá pomôže aj zdraviu

Recepty

Vanilkové struky priviezli z Ameriky do Európy Španieli pravdepodobne už v roku 1521. Toto korenie je jedno z najjemnejších vôbec.

Vanilku poznali a pestovali dávno pred príchodom európskych dobyvateľov pôvodní indiánski obyvatelia Mexika. Používali ju ako vonnú prísadu do obľúbených nápojov z kakaových bôbov a do čokoládových placiek, ktoré už vtedy vyrábali. Na ochutenie čokolády sa vanilka používa dodnes.

Dominanta sladkej kuchyne
Vanilka sa používa ako jedno z mála korení len v sladkej kuchyni, a to do koláčov, zákuskov, keksov, buchiet, pudingov, sladkých nákypov a dezertov. Indiáni nepoužívali vanilku len ako korenie, ale aj ako liečivo - pôsobí proti horúčke a povzbudzuje organizmus. Príjemná a vytrvalá vôňa vanilky je spôsobená látkou nazývanou vanilín, ktorá sa dnes vyrába už aj synteticky, ale prírodný vanilín nenahradí.

Jeden deň života
Vanilka je popínavá rastlina, ktorej pestovanie nie je vôbec jednoduché. Kvety tejto rastlinky kvitnú iba jeden jediný deň, keď ich musí opeliť včela a kolibrík s dlhým zobákom. Pre svoje neľahké pestovanie a následné zdĺhavé spracovanie sa považuje za jedno z najdrahších korení.

Pochúťková čokoládovo-vanilková zmrzlina

Potrebujete:
- vanilkový cukor
- 7 žĺtkov
- 2 - 3 PL nastrúhanej čokolády
- 200 g práškového cukru
- 250 ml smotany na šľahanie
- 450 ml mlieka
- vanilkový struk

Postup:
1. Zo žĺtkov a oboch druhov cukru vymiešame svetlú penu. Vanilkovú dužinu povaríme v mlieku zmiešanom so smotanou, precedíme do žĺtkovej peny a za stáleho miešania povaríme do zhustnutia.
2. Vychladnutú zmes zmiešame s čokoládou a dáme v miske do mrazničky asi na 2 hodiny zamraziť.
3. Smotanovú vanilkovú zmrzlinu s čokoládou podávame s čerstvým ovocím a ozdobíme ju šľahačkou.

Tip lenivého labužníka: Puding uvaríme bežným spôsobom, do horúceho vmiešame tuk, rozpustíme, pridáme vanilkový a práškový cukor rozmiešaný v  studenom mlieku, ihneď nalievame na upečenú piškótu alebo do košíčkov a krém necháme stuhnúť.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK