Zdravie v kuchyni: Baklažán je skvelý pre srdce aj pre mozog
Botanicky patrí baklažán síce medzi ovocie, ľudia ho však skôr vnímajú ako zeleninu. Existuje biely, oranžový a fialový baklažán a ak chcete schudnúť je pre vás ako stvorený.
Jeden kus obsahuje len 120 kJ, ale relatívne veľa vlákniny, draslíka, vitamínov skupiny B, mangánu a medi. Baklažán je teda výborná potravina nielen pre srdce, ale aj pre mozog. Silné antioxidanty obsiahnuté v šupke účinne chránia membrány nervových buniek a vitamín B1 podporuje tvorbu acetycholínu, ktorý prenáša signály z mozgu do svalov.
Baklažán je vhodnou potravinou aj pri liečbe zvýšeného cholesterolu, aterosklerózy, rakoviny, cukrovky, zápchy a hemochromatózy. Baklažán nemožno dlho skladovať, v chladničke vydrží len asi sedem dní, potom dužina tmavne a horkne.
Tip: Baklažán sa nikdy neje surový. Obsahuje totiž jedovatý solanín, ktorý sa pri varení rozloží. Veľké plody nakrájajte, posoľte a nechajte takzvane vypotiť. Po chvíli z nich vytečie hnedastá horká šťava, ktorú zlejte. Malý baklažán takto upravovať nemusíte, potrite však plátky olejom, aby nezhnedli. Baklažán možno dusiť, piecť, smažiť, plniť. Rýchla a chutná večera: orestujte plátky baklažánu na olivovom oleji spolu s cesnakom a paradajkami, dochuťte bylinkami a posypte parmezánom.
Text: zh pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK