Recept: Jókaiho fazuľová polievka
Maďarská kuchyňa to nie je len pikantný guláš.
Príprava: 30 minút
Obťažnosť: 1
Pre 4 osoby potrebujeme:
200 g suchej veľkej fazule
50 g mrkvy
50 g petržlenu
50 g zeleru
1 cibuľa
50 g masti
50 g múky
250 g klobásy
1 menšie bravčové koleno
2 strúčiky cesnaku
1 bobkový list
1 zväzok petržlenovej vňate
300 ml smotany
1500 ml vývaru
soľ
mletá červená paprika
ocot
Postup:
1. Fazuľu, namočenú 24 hodín vopred, dobre umyjeme a dáme variť do vývaru. Pridáme aj údené koleno, klobásu a bobkový list. Klobásu po 10 minútach vyberieme a odložíme. Keď začne fazuľa mäknúť, pridáme očistenú nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler. Na slabom ohni pomaly varíme.
2. Keď údené koleno zmäkne, vyberieme ho a do polievky pridáme zápražku (masť, múka, nadrobno pokrájaná cibuľa, cesnak, paprika) a to zavaríme do polievky. Pridáme smotanu s trochou octu a prevaríme.
3. Mäso z kolena oberieme od kosti, nakrájame na drobné kocky, klobásu na kolieska a pridáme do polievky. Pridáme tiež domáce hrubšie rezance.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text a foto: magazín Varecha