Symboly maďarskej kuchyne
Maďarská kuchyňa vychádza z kuchyne nomádskych kmeňov a Turkov.
Postupne sa nechala ovplyvňovať najmä kuchyňou bulharskou, slovenskou a rakúskou. Sú pre ňu charakteristické kulinárske zázraky, v ktorých nesmie chýbať tradičná červená mletá paprika. Ale aj iné produkty patria medzi gastronomické ikony našich južných susedov.
Maďarský guláš
Preslávený maďarský guláš pochádza od nomádov. V podstate ide o sýtu polievku na báze duseného mäsa a zeleniny, bohato korenenú sladkou a pálivou paprikou. Ak chceme pripravovať guláš podľa tradícií, varíme ho v kotlíku.
Paprika
Paprika je kráľovnou maďarskej kuchyne. Jej história siaha do stredoveku a ťahá sa dejinami ako ikona, či už sladká alebo štipľavá. Sýta červená farba mletej maďarskej papriky je povestná a Maďari sú na ňu patrične hrdí.
Halászlé
Jednou z typických špecialít je halászlé - veľmi jednoduchá rybacia polievka. Pôvodne ju pripravovali rybári v kotlíku na ohni priamo na brehu Dunaja. Základ tvorí čerstvá alebo chladená sladkovodná ryba (nie mrazená), najlepšie kapor.
Čabajka
Preslávená je takisto čabajská klobása. Je sýto červenej farby, veľmi pálivá, nie príliš mastná a veľmi slaná. Pravá čabajka sa vyrába z mletého bravčového mäsa za použitia rôznych korenín a samozrejme hlavne sladkej a pálivej papriky.
Múčniky
Vplyv tureckej kuchyne poznať napríklad v príprave múčnikov. Práve z nej pochádza štrúdľa - závin plnený višňami, tvarohom či makom. Ďalšie slávne múčniky sú rezance s tvarohom - túrós csusza či lahodný zákusok somlói galuska.
Tokajské víno
Veľmi známe sú tiež maďarská vína, najznámejším je pravdaže tokajské víno, ktoré už po stáročia nesie čestný prívlastok "kráľ vín a víno kráľov". Najhodnotnejším jeho druhom je Tokaji aszú, veľmi obľúbené je tiež Tokaji szamorodni.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK