Čím sa na juhu zajedá: Chlebík každodenný
K typickým pokrmom patrí základná potravina - chlieb.
Traduje sa, že Maďari by mohli "jesť chlieb s chlebom". Ďalšie podobné príslovie hovorí, že "jedlo bez chleba nie je jedlo". Výrazne prevažuje chlieb biely.
Aké jednoduché - tarhoňa
K dominantným prílohám patrí charakteristická cestovina – tarhoňa, ktorá sa pripravuje z tuhého cesta z polohrubej múky, do ktorej sa pridajú vajcia, soľ a studená voda. Cesto treba vypracovať do pevnej gule, nastrúhať na slzičky a nechať uschnúť na utierke.
Vareškov tip: Huby na smotane
Huby nakrájame na plátky, na rozohriate maslo dáme nakrájanú cibuľu, opražíme ju a pridáme huby, soľ, korenie, papriku, petržlenovú vňať a dusíme domäkka. Zmes zaprášime múkou, podlievame kyslou smotanou a za stáleho miešania povaríme.
5 vecí, ktoré v maďarskej kuchyni budeme potrebovať
Klobása
Už je to raz tak – krajina gulášu a iných preslávených dobrôt je známa aj pestrou paletou klobás. Čabajská, debrecínska, domáca pikantná, konská, papriková... Čo región, to iná receptúra.
Mlynček na korenie
Dobré jedlo si pýta kvalitné korenie. A malo by byť čerstvo zomleté, vtedy ochutí pokrmy intenzívnejšie. V obchodoch dostaneme mlynčeky v rôznych podobách.
Koreňová zelenina
Do polievok i omáčok patria korene mrkvy, zeleru i petržlenu a ani maďarská kuchyňa nie je v tomto smere nijakou výnimkou.
Kapusta
Či už čerstvá hlávková alebo kyslá, v dolnozemskom kulinárstve nájdeme kapustu veľmi často. Taký plnený kapustný list patrí k národným pokrmom.
Paradajky
Mnohé pokrmy si žiadajú paradajky ako jednu zo základných surovín. Použiť môžeme čerstvé, nakladané alebo paradajky v podobe paradajkového pretlaku či pasty.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK