Cookies: chutia sladké i slané
Keď holandskí osadníci v Amerike prvýkrát upiekli cookies, nemohli ani len tušiť, aký úspech bude mať tento maličký koláčik o takmer tri storočia neskôr.
Dnes sa cookies pečú na celom svete a ľudia ich zbožňujú. Veď cookies je azda najvariabilnejšie suché pečivo.
Prvý cookie bol upečený v 18. storočí úplnou náhodou. Holandskí osadníci v Amerike testovali teplotu plechu a dali naň malé množstvo cesta. Vznikol koláčik, ktorý vtedy nazvali koekje – malý koláčik. Recept sa rozšíril po amerických domácnostiach a neskôr aj do anglosaských krajín a západnej Európy. Začiatkom dvadsiateho storočia sa cookies stali hitom v Anglicku po tom, čo istý hostinský pripravil z múky, trstinového cukru, masti a čokolády svoje prvé cookies. Dodnes ich nájdete pod názvom Toll House Cookie.
"V priebehu dvesto rokov bolo vyvinutých mnoho druhov cookies – sladké, slané, cookies valcového tvaru či mrazené zmrzlinové cookies," hovorí šéfkuchár Marek Petrán a dodáva, že len v zámorských krajinách sa každoročne skonzumujú viac ako 2 bilióny týchto úžasných malých koláčikov!
Čokoládové cookies s perličkami
Pečenie: 10-12 minút
Náročnosť: 1
Na 36 kusov potrebujeme:
1/2 zmäknutej Hery
1 pohár hladkej múky
1/2 ČL sódy bikarbóny
3/4 pohára cukru
1 vajce
1/4 pohára kakaa
štipka soli
1 ČL vanilky
1 pohár bielej čokolády nakrájanej na kúsky
Postup:
1 Rúru predhrejeme na 180 OC. Zmiešame ingrediencie a na záver do masy pridáme kúsky bielej čokolády.
2 Cesto pomocou lyžičky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Cookies ukladáme tak, aby mali medzi sebou dostatok miesta, pretože cesto sa na plechu roztečie. Pečieme 10 - 12 minút. 3 Necháme vychladnúť.
Náš tip:
Jednou z mnohých výhod cookies je aj ich skladovanie. Čerstvé vydržia viac ako týždeň uložené v uzatvorenej nádobe.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Cookies pripravil: šéfkuchár Marek Petrán
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto: UNILEVER SLOVENSKO