Borievka patrí k zverine
Borievka obyčajná je vždyzelený ker alebo malý strom. Plody dozrievajú každé 2 až 3 roky.
Rastie v Európe a Ázii, aj u nás je hojne rozšírená. Chuť plodov je slabo horká, pikantná a živicová so sladkým nádychom. Plody borievky sa tradične používajú pri príprave jedál zo zveriny, nakladaní mäsa pred údením a príprave tmavých omáčok.
Na zdravie!
Z borievky sa vyrába aj alkohol, najviac sa pridáva do ginu a borovičky. Podporuje chuť do jedla, plody sa používali v ľudovom liečiteľstve ako účinné antiseptikum a diuretikum pre močové cesty, pomáha pri trávení a zabraňuje nadúvaniu.
Odplaší aj diabla
V stredoveku sa verilo, že borievka chráni pred diablom. Vetvičky borievok sa dávali do malých vrecúšok a vešali nad dvere, aby chránili obyvateľov pred uhranutím. Borievka sa pestovala pred domom, aby ochránila obydlia pred čarodejnicami.
Pečené bravčové stehno na borievkach
Potrebuejeme:
750 g bravčového stehna
50 g slaniny
40 g masla
2 cibule
3 mrkvy
4 zrnká čierneho korenia
4 zrnká borievky
3 zrnká nového korenia
2 PL horčice
citrónová šťava
125 ml smotany
Postup:
1. Na pekáči opečieme na rezance nakrájanú slaninu, pridáme maslo a na tenké rezance nakrájanú mrkvu i posekanú cibuľu. Celý kus stehna potrieme horčicou a pridáme do pekáča spolu s borievkou, novým a čiernym korením.
2. Všetko pokvapkáme citrónom. Potom dusíme v stredne vyhriatej rúre za občasného podlievania. Keď je stehno mäkké, podlejeme ho smotanou a dochutíme citrónovou šťavou.
3. Pred podávaním odstránime z omáčky zrnká borievky, nového a čierneho korenia, ale zeleninu necedíme. Mäso nakrájame na plátky.
Tip lenivého labužníka
Na masle opražíme cibuľu, pridáme smotanu, mlieko, cukor, rozdrvené zrnká borievky, bobkový list, premiešame, pridáme múku rozmiešanú v mlieku, varíme 2 minúty a na záver omáčku ochutíme soľou a korením.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK