Recept: Somloi halušky
Vyskúšajte tradičný dezert maďarskej kuchyne.
Príprava: 20 minút
Obťažnosť: 2
Pre 4 osoby potrebujeme:
Cesto:
6 vajec
120 g cukru
120 g polohrubej múky
citrón
Vanilkový krém:
2 vajcia
50 g cukru
1 PL polohrubej múky
500 ml mlieka
10 g masla
vanilkový struk
prípadne vanilkový cukor
Čokoládová poleva:
100 g cukru
2 PL kakaa
5 PL vody
maslo
Okrem toho:
150 ml rumu
60 g mletých vlašských orechov
60 g hrozienok v rume
broskyňový lekvár
šľahačková smotana
Postup:
1. Bielky vyšľaháme. Pridáme cukor a nakoniec do tuhého snehu pridáme žĺtky, múku a citrónovú kôru. Cesto vylejeme na plech a pečieme asi 15 minút.
2. Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme mlieko, maslo a varíme, kým krém nezhustne. Vanilkový struk rozrežeme pozdĺžne, vyberieme dužinu a pridáme do krému. Môžeme zahustiť troškou múky.
3. Z cukru, masla, kakaa a trošky vody uvaríme čokoládu. Upečené cesto rozdelíme na tri kusy. Prvý polejeme rumom, na to dáme čokoládu a vanilkový krém, potom položíme druhý plát cesta. Opäť ho polejeme rumom, posypeme orechami, polejeme čokoládou, pridáme hrozienka v rume a vanilkový krém. Položíme posledné cesto a opäť ho polejeme rumom, posypeme orechami, potrieme džemom a polejeme čokoládou. Hotový koláč necháme asi deň v chladničke. Potom z neho pomocou lyžice vykrajujeme halušky, ktoré podávame so šľahačkou.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text a foto: magazín Varecha