Čokoláda vraj môže prispieť k štíhlejšej postave
Ľudia, ktorí jedia pravidelne čokoládu, majú tendenciu byť štíhlejší.
Svedčia o tom výsledky štúdie amerických vedcov, ktorí sledovali asi tisícku ľudí a porovnávali u nich stravovacie návyky, kalorický príjem a index telesnej hmotnosti (BMI).
Zistili, že tí, ktorí jedli čokoládu niekoľkokrát týždenne, boli v priemere štíhlejší než tí, ktorí si ju dopriali len príležitostne. Dôležité pritom podľa nich je, ako často jete čokoládu než aké množstvo zjete. S množstvom zjedenej čokolády v štúdii žiadna spojitosť nie je.
Čokoláda je síce kalorická potravina, ale obsahuje aj látky, ktoré môžu mať priaznivý vplyv na pokles hmotnosti, uvádzajú vedci v štúdii zverejnenej v časopise Archives of Internal Medicine.
"Naše závery potvrdzujú aj výsledky iných štúdií, že konečný dopad na váhu nemá ani tak množstvo prijatých kalórií, ale ich zloženie," povedala vedúca štúdie Beatrice Golombová z Kalifornskej univerzity v San Diegu.
Konzumácia niektorých druhov čokolády je spájaná s určitými priaznivými zmenami krvného tlaku, citlivosti na inzulín a hladiny cholesterolu. Navyše čokoláda, hlavne tá tmavá, obsahuje antioxidanty, ktoré môžu pomôcť odstraňovať voľné radikály poškodzujúce bunky v tele.
Golombová a jej tím sa domnieva, že antioxidačné zložky zvané katechíny môžu zlepšiť svalovú hmotu a znížiť váhu.
Vedci ale upozorňujú, že je v tejto oblasti ešte veľa nezodpovedaných otázok. A ak nebudú k dispozícii presvedčivé dôkazy, nabádajú k opatrnosti. Príliš veľká konzumácia čokolády môže mať aj nepriaznivé účinky vzhľadom k tomu, že často obsahuje veľa cukru a tukov.
Kto sa usiluje o štíhlejšiu postavu, rozhodne neurobí chybu, keď zvýši konzumáciu čerstvého ovocia a zeleniny.
Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK