Bobkový list – symbol víťazstva
Bobkový list je veľmi známe a rozšírené korenie, ktoré pochádza z kríka so stále zelenými listami - vavrínu vznešeného.
Táto rastlina má v histórii špecifické postavenie - vavrín bol v dobe klasického Grécka posvätný, víťazi olympijských hier boli oceňovaní vencom z vavrínu a ten je dodnes symbolom víťazstva.
Trpká dobrá aróma
Silná a mierne trpká aróma bobkového listu sa hojne využíva v smotanových omáčkach, voňavých polievkach, kyslých jedlách, pri pečení mäsa a zvlášť zveriny, pri nakladaní mäsa, uhoriek alebo húb. Nemal by chýbať v kyslej kapuste.
Rok a dosť
V porovnaní s väčšinou korenín sa môže bobkový list niekoľkokrát uvariť bez toho, aby stratil aromatické látky. Netreba ho však skladovať dlhšie ako rok - prestarnuté listy strácajú svoju vôňu a sú horké.
Plnené bravčové vrecko
Potrebujeme:
600 g bravčového mäsa
2 sterilizované uhorky
hrsť petržlenovej vňate
7 plátkov goudy
2 PL oleja
PL masla
125 ml bieleho vína
bobkový list
horčica
soľ
3 PL kyslej smotany
Postup:
1. Do mäsa narežeme vrecko a vnútro potrieme horčicou. Uhorky nakrájame na plátky a dáme do vrecka, pridáme petržlenovú vňať a plátky goudy. Zašijeme a osolíme.
2. Olej rozohrejeme a mäso na ňom zo všetkých strán opečieme. Olej zlejeme, pod mäso dáme maslo a pečieme domäkka.
3. Hotové mäso vyberieme, do výpeku pridáme víno a bobkový list, omáčku povaríme, potom pridáme smotanu a necháme prejsť varom. Odstránime bobkový list a na tanieri mäso prelejeme omáčkou.
Tip lenivého labužníka
Vodu a ocot dáme do kastróla, pridáme cibuľu, petržlenovú vňať, tymian, bobkový list, soľ, zrnká čierneho korenia a dáme variť, precedíme, vlejeme naspäť do kastróla, privedieme k varu a vložíme pstruhy. Varíme miernym varom 5 minút.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK