Olivy sú blahodárne pre zdravie aj krásu
Spomínajú sa v Biblii, opisujú ich diela starobylej egyptskej civilizácie a veľkú úlohu mali aj v gréckej mytológii.
Aj pre svoje blahodárne účinky na zdravie či krásu sú olivy považované za symbol mieru a múdrosti. Olivy, ktoré sú plodom stromu Olea europaea, predstavujú druh ovocia dozrievajúceho na jeseň. Ide pritom o jednu z najstarších plodín známych už 5 až 7 tisíc rokov. Pochádzajú z Kréty, no pre ich pôvabnú trpkú chuť a mimoriadne účinky na zdravie či krásu ich pozná celý svet. Existuje mnoho druhov olív, komerčne sa však využíva len tucet odrôd.
V časoch kým ešte nebola rozvinutá technológia spracovania potravín sa plody olivovníka namáčali v morskej vode, po prepláchnutí ukladali do kamenných nádob, alebo pohárov a zalievali morskou vodou s vetvičkami feniklu. Takto pripravené sa mohli jesť až do nasledujúcej jari. V dnešnej dobe sa olivy zbierajú v októbri a novembri a spôsob ich spracovania závisí od druhu, miesta pestovania, času zberu, chute, textúry a farby, ktorá sa dozrievaním mení.
Výrobcovia si uľahčujú prácu ich omývaním v hydroxide sodnom, ktorý spôsobí, že plody pustia nepríjemnú horkosť. Potom môže začať kvasenie v náleve. Okrem toho, sa aj surové olivy rozlišujú podľa chuti, ktorá môže byť kyslo - horká, pikantná, až sladká.
Okrem výroby olivového oleja, sa plody olivy vďaka rozmanitej chuti využívajú aj v gastronómii na výrobu rôznych nátierok, ako predjedlo, do omáčok k rybe a hydine, do všetkých šalátov a čoraz častejšie aj do omáčok na cestoviny.
Olivy – recept pre zdravie
"Predovšetkým sú olivy veľmi dobrým zdrojom mono nenasýtených mastných kyselín. Až 75% ich tukov tvorí oleínová kyselina, ktorá znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Silný antioxidant, vitamín E zase zachytáva a neutralizuje voľné radikály vo všetkých častiach tela, kde sú prítomné tuky. V praxi to znamená, že zoxidujú cholesterol, ktorý sa potom zhromažďuje v cievach, následkom čoho môže vzniknúť infarkt alebo mozgová príhoda. Vďaka tomu olivy slúžia ako prevencia, zabraňujú vývoju srdcových chorôb a dokážu zlepšiť priechodnosť ciev," vysvetľuje MUDr. Lucia Trellová, sekundárna lekárka z Masarykovho onkologického ústavu v Brne. Podľa nej má kombinácia mono nenasýtených mastnách kyselín a vitamínu E zároveň za následok zníženie rizika poškodenia buniek a vzniku zápalových procesov.
"Navyše, olivy obsahujú aj množtvo aktívnych fytonutrientov, ako sú polyfenoly a flavonoidy, ktoré pôsobia protizápalovo. Ich pôsobením sa zmierňujú symptómy astmy, osteoartritídy a reumy, troch chorôb, na ktorých vzniku nesú najväčšiu vinu voľné radikály. Ukázalo sa, že vitamín E z olív môže dokonca zmierniť návaly tepla u žien v klimaktériu," dodáva odborníčka.
Zmes olivového oleja a citrónovej štavy využívali naše staré mamy aj na zmiernenie kašľa a bolestí žalúdka. Niekoľko kvapiek zohriateho olivového oleja zase pomôže pri bolestiach uší!
Olivy – recept pre krásu
Už v staroveku sa panenský olivový olej využíval na pestovanie pokožky - chránil ju pred vysušovaním a pomáhal ju zregenerovať pri rôznych poškodeniach, napríklad popáleninách. Dnes si z neho môžete pripraviť dokonca pleťové masky, predchádzať vďaka nemu striám a suchým, lámavým vlasom. Masáž zahriatym olivový olejom sa dokonca odporúča pri natiahnutých svaloch.
Pravidelná masáž ďasien prstom namočeným do olivového oleja je zasa dobrou prevenciou paradentózy. Vďaka obsahu vysokého podielu vitamínu K a D, ktorý získavame najmä zo slnka však pomôžu olivy pokožke nadobudnúť aj zlatistú farbu. Dámy, ktoré sa chystajú na plesovú sezónu iste ocenia, že sú olivy základom takzvanej stredomorskej diéty, ktorá sa teší úspechu v mnohých krajinách.
Tip pre zdravie:
OptiTensin® je určený ľuďom s hraničnými hodnotami krvného tlaku, pacientom s vysokou hladinou cholesterolu a všetkým, ktorí sa chcú starať o svoje srdce. Extrakt z listov olivovníka európskeho obsahuje aktívnu látku oleuropein, ktorá má pozitívne účinky na organizmus, podporuje udržanie zdravej hladiny krvného tlaku, tiež správny krvný obeh a cievny tlak. Prípravok má, navyše, silné antioxidačné účinky, ktoré chránia telo pred negatívnymi vplyvmi voľných radikálov a taktiež pomáha udržiavať správnu hladinu cukru v krvi, dobrú hladinu cholesterolu a zdravé srdce.
Odporúčaná cena: 8,10 eur
Tip pre krásu:
Perly do kúpeľa Doliva sú určené špeciálne na relaxáciu a regeneráciu vyčerpanej pokožky so sklonom k dehydratácii. Prípravok sa rozpustí vo vode a vytvorí ochranný film na pokožke, ktorá vďaka nemu zostáva odolná, prevoňaná a svieža.
Odporúčaná cena: 3,43 eur
Text: zg, pre oŽene.sk, tlačové materiály CITADELA
Foto: SHUTTERSTOCK, archív firiem