Presunúť na hlavný obsah

Slávnostný jarný stôl

Recepty

Čo by na ňom nemalo chýbať?

Kozliatko maličké

Chudobe kedysi nahrádzala kravu koza. Jedno kozľa bolo vždy obetované na veľkonočný obed. Zabíjanie kozliat bolo tajné a deti kozľa vždy oplakali. To sa potom často pripravovalo ako vyprážaný rezeň so zemiakmi alebo zemiakovým šalátom.

Plnka s bylinkami
Na jarný stôl patrí veľkonočná plnka, do ktorej sa pridávajú zelené bylinky. Pôvodne sa plnka pripravovala bez pečiva. Z mlieka a krupice sa uvarila hustá kaša, do vychladnutej sa zamiešali vajcia, posekané mäso, zelené bylinky a plnka sa upiekla na plechu.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu veľkonočného menu
Jahňacina
K Veľkej noci patrí jahňacie mäso, ktoré má špecifickú chuť a vôňu. Pripravuje sa na mnoho spôsobov, hádam najčastejšou úpravou je jahňacina na cesnaku.

Forma na baránka
Symbol jarných sviatkov si vyžaduje svoju typickú formu na pečenie. Okrem klasických foriem dnes už dostať v obchodoch napríklad aj silikónové.

Vajcia
Ako inak, pokrmy z vajec musia byť na sviatočnom stole a pochutiť si môžeme na vajíčkovom šaláte, tlačenke, vyprážaných vajciach či dokonca vaječných fašírkach.

Rožok či žemľa
Tradičným jedlom sú veľkonočné plnky s rôznymi receptúrami, v ktorých však nesmie chýbať pečivo – či už žemle, rožky, alebo strúhanka.

Žihľava
Mladé lístky žihľavy sú prvé jarné pochúťky, zdravé a chutné, ktoré patria nielen do jarných polievok, ale napríklad aj do plniek.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK